Теменужка Петкова: Забрана за добив на газ в Добруджа не е в интерес на България

Теменужка Петкова се включи в срещата на европейските петролни организации, сн. БГНЕС

Исканата от националния омбудсман Мая Манолова забрана върху добива на природен газ в Добруджа бе определена от енергийния министър Теменужка Петкова като "много смело решение", което ако бъде прието, ще блокира възможностите за използване на потенциалните газови запаси в полза на българския бизнес и потребителите.

Темата с налагането на мораториум върху добива на синьо гориво в Добруджа е провокирана от протестите на земеделски стопани и граждани  срещу намерението на фирмата "Русгеоком" да експлоатира находището "Добрич" в областта. Компанията е проучила залежите и иска да регистрира търговско откритие на газ, за да получи разрешително за добив. Срещу това обаче в последните два месеца, в които трябваше да се проведат обществените обсъждания на оценката за въздействие върху околната среда на сондажите, протестират масово фермери и граждани.

Поредното недоволство бе във вторник, когато в екоинспекцията във Варна Мая Манолова се срещна с граждани от региона. Омбудсманът призова властите да се съобразят напълно с резултатите от насрочения за 17 декември местен референдум за или против газовия добив. Манолова призна, че всеки ход по въпроса трябва да бъде прецизиран, за да не плаща държавата големи по размер обезщетения на фирмите, които от 2003 година имат разрешителни за проучвания в района.

Тя се ангажира с внасянето в парламента на предложение за законови поправки, които да гарантират, че "плодородни земеделски земи в страна няма да бъдат обект на проучвания за находища на различни по вид подземни богатства" и така няма да има нужда от мораториум.

От екоминистерството пък съобщиха, че се очакват експертни становища по казуса от всички други отговорни ведомства. "По методите за проучване и добив трябва да се произнесе Министерството на енергетиката, Басейновите дирекции в Плевен и Варна имат компетенции по въпроса нарушава ли се дисбалансът на всички подпочвени води. От РЗИ и ВиК в Добрич се очакват анализи за влиянието върху човешкото здраве и качеството на питейните води, а без подробна хидрогеоложка експертиза РИОСВ – Варна няма да излезе с окончателно решение по доклада за оценката за въздействие върху околната среда, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков преди ден.

Теменужка Петкова обаче смята, че ограничения върху добива на природен газ са "много смело решение".

"Един от основните приоритети на нашето правителство е да работим за това да се диверсифицират източниците за доставка на природен газ. Когато технологията е абсолютно безопасна и не са налице никакви законови пречки, аз мисля, че подобно решение е много смело и то трябва да бъде плод на много сериозен анализ. Защото това означава по никакъв начин, ако България има определени запаси от газ, те да не бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани“, коментира министър Петкова пред журналисти в сряда, след като откри среща на европейските петролни организации в София.

Споделяне

Още от Бизнес