Температурите през декември от минус 14 до плюс 18 градуса

Температурите през декември от минус 14 до плюс 18 градуса

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите – между 13 и 18 градуса. Първият сняг се очаква след 3 декември, а Коледата ще е мъглива. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

Средната месечна температура през декември в Северна България и високите полета ще бъде около 0 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините — от минус 5 до минус 1 градуса.

Прогнозата е средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата.

През първите дни на декември ще бъде топло, но към 3 декември ще започне бързо понижение на температурите. Ще има валежи, които на места ще са значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието ще е доста студено, очакват се още валежи, вече предимно от сняг. През последните дни ще бъде по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии. Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие.

Към 13-14 декември ще започне период с по-променливо време, с чести превалявания и температури, близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието – дъжд и сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка. Вероятност за застудяване има около 15-ти и около 20-ти.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферата през повечето дни ще бъде повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания.

Около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.

Споделяне

Още от България