Теодора Захариева обявена за "Човек на годината"

Теодора Захариева обявена за "Човек на годината"

Голямата награда "Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК) бе присъдена в четвъртък на Теодора Захариева. Тя стана първата жена, която осъди държавата заради отказани лекарства срещу раковото ѝ заболяване, а после учреди Центъра за защита на правата в здравеопазването. Захариева получи наградата на 10 декември – Световният ден на правата на човека.

Захариева и организацията ѝ са спечелили дела срещу държавата с огромен обществен интерес и в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове, посочиха от БХК. Това са дела за лекарски грешки, отказ от лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа и да осигурят лекарства.

Захариева е печелила и дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие на клинични проучвания, допълват от правозащитната организация.

Освен наградата "Човек на годината", журито е определило две втори и две специални награди.

За тазгодишната надпревара всеки можеше да номинира човек или организация по предварително определени критерии. До финала стигнаха 22-ма кандидати за приза, сред които 6 организации.

Двете втори награди бяха дадени на Донка Панайотова, единствената жена, лидер на ромска правозащитна организация ("Дром" - Видин) заради защита на правото на равен достъп до образование на ромските деца, и на Фейсбук-групата "Гласуване без граници" - за гражданска мобилизация в защита на избирателните права.

Едната специална награда отива при арх. Калина Павлова от Варна "за изключителна гражданска смелост при отстояване на обществения интерес срещу незаконосъобразните действия на местните институции в полза на частни корпорации".

Арх. Павлова успя да извоюва по съдебен път правото на достъп до проекта за Общ устройствен план на община Варна. Заедно с други граждани и организации тя направи публично известни условията за сделката със 122 дка изключителна държавна собственост от крайбрежната ивица на Варна и части от Морската градина в полза на една известна групировка.
Втората специална награда е за основателката на Центъра за независим живот Капка Панайотова – за цялостния ѝ принос към защитата на правата на човека в България.

Журито, което определи победителите, е от 6 души. Сред тях двама са журналисти – Иван Бедров и Яна Бюрер Тавание, съдийката от Върховния касационен съд Мими Фурнаджиева, Десислава Симеонова, програмен директор на БХК, Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и Десислава Петрова, активист за правата на човека.
На церемонията бе обявена и още един приз – Награда на публиката – номинираният, събрал най-много гласове при онлайн гласуването на сайта "Човек на годината" (humanoftheyear.org). Носител е организацията "Спаси, дари ме...", която вече трета година подкрепя кампании за лечение на деца.
Наградите нямат финансово изражение.

Специална грамота за най-номинираната личност на годината получи журналистът Иво Инджев. Той е бил номиниран за приза "Човек на годината" 14 пъти преди официалния край на приемане на номинациите и 4 пъти след това. Тази година всеки можеше да номинира човек или организация на базата на определени критерии.

Споделяне

Още по темата

Още от България