Теоретичните шофьорски изпити вече само в кабинети на автомобилната администрация

Теоретичните шофьорски изпити вече само в кабинети на автомобилната администрация

От 20 август 2016 г. провеждането на теоретичната част от шофьорските изпити вече ще може да се провежда само в специално оборудвани и защитени срещу преписване кабинети на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", а не както досега – в помещения на автошколите, обучаващи кандидат-водачите на моторни превозни средства. Това съобщиха от транспортното министерство в петък.

Мерките бяха предприети от министъра на транспорта Ивайло Московски, след като проверки установиха, че е възможно манипулирането на резултатите от изпитите с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити. Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори.

За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати, допълват от ведомството и посочват, че с новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите.

На явяващите се ще се позволява ползването само на осигурените за изпита таблети. Предвидено е до 1 март 2017 година всички работни места в кабинетите на автомобилната администрация да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си.

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. За целта, на 9 август 2016 година беше обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване. Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

Споделяне

Още от България