Тереза Мей вероятно ще обяви курс към твърд Брекзит

Британският премиер ще предпочете ограничаване на имиграцията пред достъпа до единния пазар

Тереза Мей вероятно ще обяви курс към твърд Брекзит

Ако досега плановете на Великобритания за напускане на Европейския съюз бяха "танц със седем воала", правителството в Лондон свали вчера един от тях, позволявайки да изтече в медиите информация, че премиерът Тереза Мей вероятно ще предпочете излизане от единния европейски пазар, пише в. "Ню Йорк таймс".

Мей ще изнесе във вторник голяма и дългоочаквана реч по темата Брекзит. Думите ѝ ще бъдат следени по целия свят с такова внимание, каквото не е получавал британски премиер от много години, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Тя ще обяви, че Великобритания ще опита да постигне чист и твърд Брекзит и ще обещае да създаде "силно ново партньорство" с ЕС, пише в. "Таймс".

През последните шест месеца премиерката не каза публично почти нищо за едно от най-големите предизвикателства пред Обединеното кралство след Втората световна война, освен непрестанно повтаряната мантра "Брекзит значи Брекзит". Сега, броени седмици преди края на март - крайния срок, който тя си постави за формално задействане на процедурата по напускане на блока, във всяка нейна дума ще се търси визията ѝ за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС след 44 години интеграция, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Мей най-накрая ще свали картите си на масата и ще даде ясно да се разбере, че Лондон е готов да се оттегли от единния пазар и митническия съюз, за да установи контрол над имиграцията и да се освободи от юрисдикцията на Европейския съд, пише "Таймс". В ексклузивно интервю за британския вестник новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще покани Мей във Вашингтон веднага след като встъпи в длъжност и че иска да осигури час по-скоро търговско споразумение между двете страни.

Стойността на лирата стерлинг спадна до под 1,20 долара, след като се появи информация, че Мей смята да обяви планове за напускане на единния пазар и установяване на контрол върху границите и законите на Великобритания, пише в. "Дейли телеграф".

Резултатите от референдума на 23 юни 2016 г. показаха дълбоки разделения между британците, но очакванията за сериозна съпротива срещу Брекзит вече почти напълно се разсеяха, тъй като много привърженици на еврочленството приеха неизбежната перспектива за твърд Брекзит като единствен логичен вариант с оглед на резултата от допитването. По този начин Мей може да седне с отвързани ръце на масата за преговори, пише "Уолстрийт джърнъл".

Вярно е, че някои привърженици на оставането се надяват щом икономическите последици от твърдия Брекзит станат видни, общественото мнение да се обърне срещу напускането на ЕС. Но дори това да стане, проевропейските британци са деморализирани и неорганизирани, а подкрепата за тях е разпокъсана между 5-6 политически партии.

Дали подкрепата за Мей със започването на преговорите ще се увеличи, зависи до голяма степен от това как ще се промени общественото мнение на острова, щом Великобритания бъде накарана да изпълни неуредените си задължения към ЕС като цена за сделка по Брекзита. Ако Мей представи с помощта на пресата страната си като жертва на неразумни и отмъстителни искания от страна на ЕС, опонентите ѝ има опасност да бъдат възприети като безгръбначни и непатриотични. Така Мей ще се почувства още по-свободна в преговорите и при необходимост дори може да ги напусне без никаква сделка, пише "Уолстрийт джърнъл".

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?