Термоядреният реактор във Франция започва пълномащабна реализация

Напредват доставките на компоненти и оборудване за изграждането на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР в Кадараш (Франция), който навлиза в етап на пълномащабна реализация. Това стана ясно по време на посещение в понеделник на генералния директор на "Росатом“ Алексей Лихачов на площадката на проекта, който трябва да докаже възможността за производство на енергия от термоядрен синтез и последващото ѝ преобразуване в топлина или електроенергия на ниво промишлена електроцентрала.

В проекта ИТЕР (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor), който ще е първият по рода си в света, участват общо 35 страни – включително 28 държави от ЕС, както и САЩ, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Русия. "Росатом" е сред компаниите, участващи в изработване на оборудването за реактора. Пускането на ИТЕР и получаването на първата плазма е предвидено за 2025 г.

"Усвояването на енергията на термоядрения синтез ще открие пред човечеството грандиозни научни и технологични перспективи. Затова Русия, която притежава уникален опит в сферата на ядрените и термоядрените изследвания, е на преден план в проекта ИТЕР и дава фундаментален принос в осъществяването му. Важно е да се отбележи и това, че самата концепция на този международен проект – токамакът, е разработена в Русия“, отбеляза Лихачов по време на посещението.

Русия създава за ИТЕР ключови компоненти за реакторния комплекс и друго високотехнологично оборудване. Свръхпроводници, жиротрони (които приличат на гигантски микровълнови печки), елементи за защита и диагностика – руските предприятия отговарят за повече от 25 уникални системи.

Участието на Русия в ИТЕР е възможност за поглед отвъд технологичния хоризонт и за сформиране на научно-производствена база за собствени бъдещи проекти в областта на термоядрения синтез, смятат в "Росатом".

"Разработването и производството на оборудване за ИТЕР решава две важни задачи. Първо, допълнително натоварване на мощностите на предприятията на "Росатом“, създаване на нови продукти и усвояване на уникални компетенции. Второ, получените в хода на проучванията резултати умножават потенциала на руската атомна наука. ИТЕР е важен за нас като полигон за решаване на практически задачи, свързани с енергетиката на бъдещето, с увеличаване на ролята на Русия на световния технологичен пазар“, коментира Лихачов, цитиран в прессъобщение на руската компания

Споделяне

Още от Бизнес