Терористът от Нова Зеландия не е имал контакти с българи

Нашите служби обявиха нападението за "едноличен акт"

Брентън Тарънт

Терористът, който уби 50 души в Нова Зеландия, не е контактувал с български граждани по време на обиколката му у нас в края на миналата година. Това е било съобщено по време на извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Според българските служби атаката е "индивидуален акт".

"По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни", съобщиха от правителствената пресслужба.

Според местната полиция двайсет и осем годишният австралийски гражданин Брентън Тарант е действал сам при атаките срещу двете джамии в град Крайстчърч, но не е изключено да е бил подкрепян и от други хора. Случаят все още се разследва.

Тарант е бил у нас като турист през ноември 2018 г. и е посещавал исторически места, свързани с битки между християни и мюсюлмани. Службите и МВР успокояват, че не е засечена подозрителна дейност на наша територия. Досега обаче не беше ясно дали той е контактувал с българи.

Връзката на терориста с България бе проследена, след като по оръжието му бяха открити надписи на български език.

На снимки, публикувани в новозеландската и австралийската преса, се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.

Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски, заедно с годините на Руско-турската война - "Shipka pass 1877-78".

По време на заседанието на Съвета по сигурност е било обсъдено и нападението в холандския град Утрехт, при което мъж уби трима души и рани девет други.

Прокуратурата в Холандия обяви, че разследва терористични мотиви зад атаката, след като в колата на стрелеца беше намерено писмо, което подсказва за връзка с международна терористична мрежа.

От друга страна, полицията отбеляза, че e възможно той да е стрелял срещу свой роднина по "семейни причини" и след това да е прострелял други хора, които се опитали да помогнат.

Споделяне

Още по темата

Още от България