Терористични атентати разтърсиха Узбекистан

Поне 19 души са били убити и много други ранени при серия от експлозии и нападения срещу полицията в Узбекистан. Узбекистанският главен прокурор Рашид Кадиров каза, че атаките са започнали късно в неделя с експлозия, която убила 10 души в къща, която била използвана от екстремисти в централната провинция Бухара.

Четирима терористи са задържани, конфискуван е почти тон взривно вещество - смес от селитра и алуминиев прах.

Шестима полицаи и едно дете са загинали при поредица терористични актове в Узбекистан в понеделник - в столицата на републиката и в Бухара. 26 души са ранени с различна степен на тежест и настанени в болница, но животът им е вън от опасност, съобщи Кадиров.

В Ташкент мощен взрив избухна на територията на най-големия пазар Чорсу пред входа на триетажния магазин Детски свят. Взривното устройство бе задействано от терористка камикадзе. По същото време бе съобщено за две престрелки край полицейски участъци в Ташкент. Няколко взривове избухнаха на различни места в Бухара.

Предварителното разследване сочи, че събитията са взаимно свързани и целят дестабилизиране на страната, заяви Кадиров, цитиран от Асошиейтед прес. Според него атаките са осъществени организирано и мащабно. За разследването е създадена специална правителствена комисия начело с президента на републиката.

Кадиров изтъкна, че тактиката на самоубийствените атентати е непозната досега в страната и говори за чуждестранно участие.

"Характерът и методът на този акт не е присъщ на нашия народ и вероятно е внесен от чужбина", заяви той.

Кадиров обвини за атаките ислямските екстремисти и по-конкретно забранената групировка Хизб-ут-Тахрир и последователите на уахабитската секта.

САЩ изразиха опасения от още атентати, предаде АФП. Държавният департамент посъветва американските граждани да бъдат максимално бдителни. Посолството на САЩ в Ташкент бе затворено и заяви, че прекратява издаването на визи до края на деня.

"Местните власти са извършили няколко ареста, но терористите са още на свобода и подготвят нови атаки", подчерта посолството в комюнике, разпространено от Държавния департамент във Вашингтон. "Поради тези атаки и нестабилността в страната приканваме гражданите да бъдат нащрек и да избягват големите струпвания на хора и публичните места.

Узбекистанският външен министър Садик Сафаев каза, че целта на атентатите е пречупят водената от САЩ антитерористична коалиция.

"Това е извършено от ръцете на международния тероризъм", заяви Сафаев, цитиран от Си Ен Ен. Това е белегът на терористичните актове, които вече наблюдаваме в чужбина, добави той.

Узбекистан поддържа твърдо оглавяваната от САЩ кампания в Афганистан, предоставяйки ключово необходимите въздушни бази на американските войски за военните операции срещу талибаните и Ал Каида след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Споделяне

Още от Свят