"Тесла" представи първия си електропикап

Критики за дизайна и смях за "нечупливите" стъкла предизвика "Сайбъртрък"

"Тесла" представи първия си електропикап

Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) представи късно в четвъртък първия си електрически футуристичен пикап "Сайбъртрък" (Cybertruck), който обаче предизвика критики за външния му вид и разсмя публиката, когато неговите "нечупливи" стъкла се натрошиха като на всички останали автомобили при теста за защитата при удар. Това предизвика притеснения на Уолстрийт и прати акциите на компанията с 6 процента надолу, предаде Ройтерс.

Пикапът, наподобяващ брониран транспортер от бъдещето, бе показан на събитие в Лос Анджелис от главния изпълнителен директор  на "Тесла" Илон Мъск.

При дългоочакваното разкриване на дългоочаквания модел под овациите на възторжените фенове, Илон Мъск акцентира върху дизайна, силата и издръжливостта му като каза, че "Сайбъртрък" "не прилича на нищо друго" в сравнение с останалите пикапи,  само за да бъде разтърсен веднага след хвалбата му с прозорците на автомобили.

За да се изфука със здравината на пикапа, Мъск помоли своя главен дизайнер Франц фон Холцхаузен да удари първо врата от обикновен автомобил, която се огъна, а след това и колата, чиято външна конструкция е произведена от същата закалена стомана, използвана в космическите ракети, разработвани от компанията на Мъск "СпейсЕкс" (SpaceX). Тълпата избухна възторжено, когато чукът отскочи от повърхността, без да остави и следа. Когато обаче опитът бе повторен с метална топка, за да покаже нечупливостта на стъклата, предният прозорец откъм шофьора се напука.

"Мамка му!", възкликна Мъск. "Добре, това май бе малко силничко", каза той и бе направен втори опит със стъклото откъм задния пътник. Той обаче завърши по същия начин.

"Е, не премина през стъклото, така че това е плюс", опита да се измъкне от конфузната ситуация Мъск и разпореди да се подобрят нещата.

"Тесла", чийто Модел 3 седан е най-продаваният в света електромобил, прави първия си набег на пазара на пикапи, където доминират "Форд" (Ford Motor Co), "Дженерал мотърс" (General Motors Co) и "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler Automobiles NV), отбелязва Ройтерс.

"Сайбъртрък" ще започне да се произвежда през втората половина на 2021 г. и вече се събират поръчки за доставката му срещу 39 900 долара.

В социалните мрежи обаче дизайнът на пикапа бе критикуван остро и дори бе наречен "грозен". "Да бяхте направили нормален пикап", пише потребител в Туитър. "Да, това прилича на ретро версия от бъдещето", споделя друг.

Основателят на "Тесла" твърди, че дизайнът на "Сайбъртрък" е "повлиян частично' от филма за Джеймс Бонд "Шпионинът, който ме обичаше" (десетият филм от поредицата за Джеймс Бонд и третият с Роджър Мур в ролята на агент 007).

Споделяне

Още от Бизнес