Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тестът за София: Какво отговарят кандидат-кметове за Петър Диков

Вижте отговорите им за основните градоустройствени въпроси на столицата

4 коментара
Тестът за София: Какво отговарят кандидат-кметове за Петър Диков

Трима от основните претенденти за кметския пост в София се обявяват твърдо за смяната на сегашния главен архитект на града Петър Диков. Очаквано, настоящият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) застава зад него. По думите ѝ изборите не са време да си прави пиар със смяната му, а и вече е дала оценка за неговите качества. Дебатът между Михаил Мирчев (БСП), Вили Лилков (Реформаторски блок), Виктор Лилов (ДЕОС) и Фандъкова се проведе задочно. Кандидатите отговориха на 11 въпроса по ключови проблеми на града, които им бяха зададени от гражданската група "Право на град". Mediapool ви представя техните отговори в съкратен от редакцията вариант.

Кои ще са трите водещи приоритета за София?

Виктор Лилов (ДЕОС) говори за строителството и благоустройство на градската среда. Според него София трябва да е достъпна и да доставя удоволствие на хората. Той поставя за свой приоритет пространството за пешеходци, велосипедисти, хората с увреждания, майките с деца и възрастните хора. Лилов държи на качеството на въздуха, водата и зелените площи. Не на последно място поставя създаването на електронна община.

Вили Лилков (РБ) също говори за създаване на качество на градска среда, но и за силно публично-частно партньорство, премахване на бариерите пред бизнеса, сигурност в града и силен контрол над администрацията.

Михаил Мирчев (БСП) обещава да оправи канализацията и само за три години да реши проблема с детските градини. Той ще подкрепя дребния и средния бизнес, който "се задушава от мутренски и олигархичен монопол". Мирчев смята да събере нови 300 млн. лв. в бюджета на София, но не посочва как. С тези пари ще прави инфраструктура и социална политики. Кандидатът на БСП ще провери всички общински договори.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) набляга на направено досега. Трите ѝ приоритета са транспорт, екология и образование. Голямата ѝ цел е София да се развива като зелен град. Новият приоритет са ремонтите на вътрешнокварталните улици и подмяна на 60% от уличното осветление. Не на последно място тя обещава рециклиране на 50% от боклука, нови велоалеи, реновиране на "Западен парк" и три нови парка в "Младост", "Искър" и "Овча купел".

Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете?

Вили Лилков (РБ) ще изгражда видеонаблюдение и ще гарантира постоянно присъствие на полиция и инспектори в парковете. Той ще си партнира с гражданите и ще застрахова на общинското имущество, което най-често страда от вандалски прояви. Отделно ще прави районните полицейски инспектори партньори на местните общности.

Михаил Мирчев (БСП) говори за охрана на всички паркове, заключване на по-малките и видеонаблюдение в по-големите. Той също е за постоянно присъствие по улиците на кварталните полицаи. Мирчев обещава патрулираща охрана, която да пие по-малко кафе.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) ще пази парковете чрез подробни устройствените планове. Тя обещава Борисовата градина да остане главен парк на града и да върне историческия му вид. Кметицата гарантира, че в зелените площи няма да се строи, дори и да става дума за частни парцели.

Виктор Лилов (ДЕОС) гарантира обновяване, разширяване и повече грижата за парковете. Той е против новия план за управление на парк "Витоша", който оставял вратички за застрояване.

Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?

Михаил Мирчев (БСП) ще въведе клаузи за гаранция (каквито има и сега – бел.ред.) и жестоки неустойки към изпълнителите на ремонтите. Нова е идеята му за черен списък за фирмите, които вредят на столичани. Той обещава специална програма за тротоарите в София.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обещава да продължи нещата както досега. Тя казва, че всички нови тротоари имат гаранционни срокове, както и че нито един обект от тази година още не е приет от общината. Тя напомня няколко случая за глобени фирми.

Виктор Лилов (ДЕОС) ще подобрява инвеститорския контрол за всички инфраструктурни обекти и ще изработва ясни стандарти за качество.

Вили Лилков (РБ) говори за нуждата от качество и хармония на градската среда, както и за системно отношение към градския дизайн. Той смята да прокара правилник за благоустрояване на София, чрез който ще се постига единство в градската среда. Лилков иска да насочи инвестиции в местната индустрия за производство на висококачествени изделия за София. Той допълва, че всеки квартал ще има настилки с характерна специфика, а за центъра и някои квартали ще определи зони със задължителна настилка от павета.

Какво ще направите с контейнерите за боклук?

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) припомня пилотните проекти за въвеждане на подземни контейнери. Тя все пак отчита, че сегашната система за сметосъбиране е най-икономичната, а и как камионите вече се дезинфекцират.

Вили Лилков (РБ) ще рециклира целия възможен отпадък, ще прави джобове за контейнерите и настоява за поощряване на индивидуалните договори за сметосъбиране.

Виктор Лилов (ДЕОС) казва, че КАТ трябва да санкционира за лошото поставяне на контейнерите. Той ще стимулира компостирането и намалението на неорганичните отпадъци.

Михаил Мирчев (БСП) ще наложи миенето на кофите поне два пъти годишно, за да не "смърдят". Той ще им поставя "клетки с мрежи, за да не се изсипват и разнасят боклуци около тях от кучета и котки, от цигани и клошари". Който поддържа чисто, плаща малко, който цапа - плаща тройно, казва Мирчев.

Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища?

Вили Лилков (РБ) обещава повече временни дневни пазари, за да може улиците да не се блокират. Той ще ограничава рязко уличната търговия, сергиите и павилионите, поставени на необичайни места. Лилков залага на тематичните пазари и биопазари, които да станат емблема на София. Кандидатът на РБ няма да допуска МОЛ-ове в компактния град. Накрая обещава производителите на зеленчуци от София да имат собствено тържище.

Михаил Мирчев (БСП) казва, че въпросът с пазарите е "деликатен". Той не дава рецепта, но иска да се увеличават предлаганите услуги за столичани.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) казва накратко, че общината е определила места за търговия, за да не се пречи на движението.

Виктор Лилов (ДЕОС) иска пазарите да имат добър естетически вид и да има ясни правила за търговията.

Ще задържите ли Петър Диков за главен архитект на София

Виктор Лилов (ДЕОС) и Вили Лилков (РБ) по-обрано обясняват как ще махнат сегашния главен архитект на града, но Михаил Мирчев казва, че това ще е първото нещо, което ще направи. Кандидатът на БСП го обвинява за много от злините в столицата, докато Йорданка Фандъкова пази главния архитект.

Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?

Йорданка Фандъкова обещава да увеличи миенето на улиците, но не казва колко. Тя допълва, че е принудила почистващите фирми да купят нова техника за миене. Според нея прахът ще намалее заради цялостните ремонти на улици, подмяна на автобусите и новата система за трафика, която ще започне работа от 2016 година.

Вили Лилков (РБ) също говори за повече миене, без да казва колко повече. Той ще контролира строителството, но и рязко смята да ограничи високото строителство по периферията на града. Лилков обвързва данъка на автомобилите с тяхната мощност, евростандарт и гориво. Не на последно място той обещава градът да се обърне към реките и велоалеите.

Михаил Мирчев (БСП) ще мие всички улици поне два пъти годишно и ще оптимизира мрежата от антени за GSM оператори, за да се намали "електромагнитния смог". Той залага на повече метро и по-добър градски транспорт.

Виктор Лилов (ДЕОС) смята, че общината трябва да спре да използва дизелови автомобили и обещава да заложи на устойчив обществен транспорт. Лилов иска притежаването на замърсяващ автомобил в София да стане невъзможно или твърде скъпо. Той ще подкрепя газифицирането на града.

Ще забраните ли частичното саниране на сгради?

Михаил Мирчев (БСП) не е против частичното саниране, стига да се спазват всички изисквания. Виктор Лилов (ДЕОС) смята, че общината трябва да стимулира собствениците да изолират цялостно кооперациите. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обяснява, че общината вече стимулира собствениците с безплатни типови проекти и също е против забраните. Вили Лилков е за пълна забрана на частичното саниране, но обещава на гражданите пълно съдействие да санират своите сгради.

Как и колко ще намалите нивото на шума в града?

Виктор Лилов (ДЕОС) залага на подмяната на уличните настилки и намаляване на автомобилния трафик, озеленяването и регламентиране на зареждането на търговски обекти.

Йорданка Фандъкова ще подменя трамвайните трасета, ще прави зелени пояси по натоварените места, както и зелени екостени.

Вили Лилков (РБ) смята да постави контрола над шума под личното ръководство на кмета. Той ще прави самостоятелно звено за денонощна борба с шума и рязко ще увеличава на глобите. Лилков обещава Столичният инспекторат да публикува отчет за свършената работа от всеки инспектор по контрол на шума, както и да води война срещу автогонките.

Михаил Мирчев (БСП) също ще спира гонките, ще прави по-хубави улици и ще ограничи движението на свръхмощните мотори. Той също ще строи звукозаглушителни стени покрай магистралните булеварди.

Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?

Вили Лилков (РБ) ще прави публичен регистър с пълно описание на проблемите и отговорници по отстраняването им. Той ще налага сериозни глоби за неподдържане на старите къщи. Кандидатът на РБ иска да се възстановят паметните плочи на I и VI полкове пред НДК.

Михаил Мирчев (БСП) е дал следната рецепта - регистър, охрана и видеонаблюдение. Той ще създаде програма за възстановяване на къщите-музеи на велики българи в София.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) изброява колко много е направено за запазването на историческите къщи. Тя залага на глоби и общинска помощ за възстановяване им. Фандъкова обяснява, че българо-френски екип ще разработи план за възстановяване на сградите между бул. "Т. Александров“, бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Хр. Ботев" и ул. "Екзарх Йосиф". Разработва се градоустройствен план и специална наредба, която стимулира възстановяването им. Отговорни ще са общината, държавата и собствениците.

Виктор Лилов (ДЕОС) излиза с идеята да се добиват съдебни ипотеки върху занемарени паметници на културата и с парите да се инвестира във възстановяването им.

Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи?

Михаил Мирчев (БСП) казва, че понятието кич се дефинира трудно. Той ще заложи на гражданско обсъждане и експертиза.

Виктор Лилов (ДЕОС) също говори за активното участие на хората в живота и решенията на града.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) казва, че Музеят за история на София в момента създава публичен регистър на всички паметници на територията на града. От 2016 той ще е достъпен онлайн.

Вили Лилков (РБ) ще създава художествен съвет от експерти и граждани за новите паметници. Той обещава да определи места в града за съвременно градско изкуство и да кани известни международни творци, които да го създават.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #4

  Градът е нищо без хората в него. От какво имат нужда софиянци? От работа. Занемарените индустриални зони около София и софийските села е резерв, който не е използван пълноценно, въпреки новопостроените сгради на частните фирми в някои крайни квартали. Центърът е като столица на столицата. Всеки голям квартал се свързва с него с един булевард!?! В пиковите часове навалицата в транспортните средства е безумна и никой не ходи на "културно мероприятие", поради тази откъснатост. За холандците велосипеда е част от живота им, но за софиянци не е така. Новопостроените велоалеи не се използват. Трябва да се направи годишен абонамент за паркингите, за да се освободи града от излишните коли.

 2. Е-мил
  #3

  Никой не ги запита и те срамежливо замълчаха по темата за незаконното строителство, незаконните грозни панелни гаражи и градската "мобилност", която се управлява със средства и методи от 60-е години. Сигурно има решение и знаят отговорите на тези въпроси, но .. не знаят как след това ще ги изберат.

 3. skirilova24
  #2

  Виктор Лилов (ДЕОС) и Вили Лилков (РБ) по-обрано обясняват как ще махнат сегашния главен архитект на града,..?!? Редакторите-какво правите?

 4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.