ТЕЦ “Бобов дол“ смята да слага сероочистки

ТЕЦ “Бобов дол“ смята да слага сероочистки

“Консорциум Енергия МК“ на Христо Ковачки, който приватизира ТЕЦ "Бобов дол", смята да инсталира сероочистващи инсталации и на трите си блока и спряната в края на 2007 г. мощност да заработи отново, а другите две да продължат експлоатация и след 2014 г. Собственикът е внесъл в Министерството на околната среда и водите искане за промяна на комплексното разрешително на предприятието, което сега предвижда единият блок да бъде спрян на 31 декември 2011 г., а другият - на 31 декември 2014 г. Това съобщи в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във времето за парламентарен контрол.

В уведомлението на консорциума е приложено и математическо моделиране на разпространението на емисиите вредни вещества в атмосферния въздух и при изпълнение на предложените мерки има вероятност затвореният блок отново да бъде пуснат в експлоатация, а останалите два блока да се приведат в съответствие с екологичното законодателство и също да не бъдат затваряни в посочените срокове, каза Трайков.

Държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на изпълнението на поетите приватизационни ангажименти, коментира още министърът.

Споделяне

Още от България