ТЕЦ “Бобов дол“ смята да слага сероочистки

ТЕЦ “Бобов дол“ смята да слага сероочистки

“Консорциум Енергия МК“ на Христо Ковачки, който приватизира ТЕЦ "Бобов дол", смята да инсталира сероочистващи инсталации и на трите си блока и спряната в края на 2007 г. мощност да заработи отново, а другите две да продължат експлоатация и след 2014 г. Собственикът е внесъл в Министерството на околната среда и водите искане за промяна на комплексното разрешително на предприятието, което сега предвижда единият блок да бъде спрян на 31 декември 2011 г., а другият - на 31 декември 2014 г. Това съобщи в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във времето за парламентарен контрол.

В уведомлението на консорциума е приложено и математическо моделиране на разпространението на емисиите вредни вещества в атмосферния въздух и при изпълнение на предложените мерки има вероятност затвореният блок отново да бъде пуснат в експлоатация, а останалите два блока да се приведат в съответствие с екологичното законодателство и също да не бъдат затваряни в посочените срокове, каза Трайков.

Държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на изпълнението на поетите приватизационни ангажименти, коментира още министърът.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?