Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тежките наводнения на запад от България вдигнаха нивото на Дунав

Засега няма да се иска активиране на плана за защита на населението при бедствия

0 коментара
Евакуирани жители на сръбския град Обреновац. Сн. ЕПА/БГНЕС

Проливните дъждове, които предизвикаха тежки наводнения в Западните Балкани, главно в Сърбия и Босна и Херцеговина, доведоха до непрестанното покачване на нивото на река Дунав и в българския участък. Покачването бе поставено под непрекъснато наблюдение по целия участък, въпреки че засега няма опасност от стигане на критични равнища.

С 54 сантиметра се е покачило през последното денонощие нивото на Дунав при Лом и е достигнало 824 сантиметра. Залети са най-ниските части на пристанището.

Обявена е трета степен от плана за защита населението - опасност от наводнение, предаде БНР в неделя. Работата продължава само на високите кейове на пристанищния комплекс. На останалите дейността е преустановена и е изключено електрозахранването. Техника и работници на порта и на общинската фирма "Чистота“ участват в изграждането на земно-насипни диги на най-застрашените от заливане места.

Същевременно с 18 сантиметра е спаднал Дунав в началото на българския участък при Ново село за последното денонощие и продължава да се понижава, предаде Анжела Каменова от Радио Видин.

При Видин от 20 часа миналата нощ нивото на реката е в застой и тази сутрин е отчетено 829 сантиметра. Въпреки понижението остава в сила първият етап от плана за действие при високи води на реката. Работят отводнителните помнени станции. Под наблюдение са защитните диги по река Дунав, където служители на "Напоителни системи" и гражданска защита извършват ежедневен обход.

Гранични полицаи с катер следят състоянието на мокрия откос на дигите. Областният кризисен щаб е в постоянна връзка с кметовете на населени места по поречието на Дунав.

Във Видин временни диги от чували с пясък бяха издигнати в три критични участъка в Крайдунавски парк, където при високото ниво на реката през 2006 година водата преля.

На този фон ционалният щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" няма да предлага на Министерския съвет да активира плана за защита при бедствия, съобщи пред БНР директорът на дирекцията комисар Николай Николов. Според него за момента обстановката около българския участък на река Дунав е сравнително спокойна.

"Във Видин и в Лом вече са въведени трите степени на плановата защита при високи дунавски води, което ще рече, че е започнато изграждането на временни диги. Това е с цел превантивен характер", обясни той.

"Анализите на прогнозните водни количества сочат, че в близките дни не се очаква рязко покачване на Дунав, камо ли да има цунами, потопи и така нататък, поради което националният щаб, който заседава тази сутрин (в неделя - бел. ред.), реши да не предлага на МС въвеждането на националния план за защита при бедствия. Въпреки това нашите сили по поречието на Дунав и в близките областни центрове са готови да реагират в съответствие с предварително начертаните мерки, тоест като цяло обстановката е сравнително спокойна", завърши комисар Николов.

Сложна остава обстановката в наводнените части на Сърбия и Босна и Херцеговина Евакуирани са 16.3 хиляди души, съобщи сръбското вътрешно министерство.

Евакуацията продължава в градовете Обреновац, Барич, Сремска Митровица, в района на Пожаревац и в няколко други места.

Според правителствени данни в страната остават без ток около 76 000 жилища в 13 общини.

Поне 40 души загинаха при наводненията през изминалите три дни в в Сърбия и в Босна и Херцеговина. Броят им обаче е по-голям в действителност, тъй като Белград отказва да го посочи преди края на спасителните операции.

В спасителните дейности в наводнението области участват екипи от редица европейски страни, в това число и на българската противопожарна служба, която изпрати голям екип от спасители.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.