"Тимбукту" обра седем награди "Сезар" на церемонията в Париж

Драмата "Тимбукту" бе отличена като най-добър филм на 40-ата церемония по връчването на френските филмови награди "Сезар", съобщиха световните агенции.

Филмът на мавританеца Абдерахман Сисако бе удостоен с общо седем награди на церемонията в Париж снощи, а той самият получи приза за най-добър режисьор. Това става броени дни преди филма да се състезава в надпреварата за наградата "Оскар" за най-добър чуждестранен филм, посочва АП.

При получаването на наградата Сисако благодари на родната си Мавритания, където филмът е бил заснет, и на Франция - "удивителна страна", станала, по думите му, негов втори дом, "Тимбукту” се основава на реални събития, а действието се развива в този древен град в Мали по времето, когато беше попаднал под контрола на радикални ислямисти.

Шон Пен бе другата звезда на церемонията в Париж. Той получи почетна награда "Сезар” за цялостно творчество. Наградата за най-добър актьор отиде у 25-годишния френски актьор Пиер Нине, а като най-добра актриса бе отличена 26-годипната Адел Ене.

Споделяне

Още от Общество