Тимерманс: Спазването на върховенството на закона в ЕС не е въпрос на избор

Франс Тимерманс

Върховенството на закона навсякъде в ЕС не е по избор, заяви във втоник пред Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.
Върховенството на правото не подлежи на избор на основата на националния суверенитет. Това е основен въпрос за съществуването на ЕС, добави той, цитиран от БТА.

Казвам това, като имам предвид нарастващата подкрепа за ЕС сред европейските граждани - във всички страни от Общността. Наблюдаваме това дори в държавите, които понякога имат правителства, оспорващи основните европейски ценности. Въпреки това все повече европейци виждат в ЕС средството за постигането на решения, на фона на световните предизвикателства, добави Тимерманс.

Под "върховенство на закона" ЕС разбира прилагането на законодателството еднакво към всички.

 

Преди седмица еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че ЕК обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС с осигуряването на фондове от общностния бюджет. Той отбеляза, че има два подхода - за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране, или - обратно - при силно застъпено върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски средства за съответната страна. Решението как ще подходи ЕК ще стане известно след Великден.

 

Йотингер поясни, че върховенството на закона и независимостта на съдебната власт имат ключово значение за ЕС и за икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа