Тимошенко обвинена в убийство, заплашва я доживотен затвор

Тимошенко обвинена в убийство, заплашва я доживотен затвор

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко, която в момента излежава присъда, е заплашена да остане зад решетките до живот заради повдигнатото ѝ ново обвинение за убийство на бизнесмен. Това съобщиха руски и украински информационни агенции.

Главната прокуратура на Украйна е приключила разследването по делото за убийство на известния бизнесмен и депутат Евгений Шчербан, станало през 1996 г.

Следствието е установило, че престъплението е поръчано от бившите премиери Юлия Тимошенко и Павло Лазаренко, заяви главният прокурор Виктор Пшонка.

Тимошенко е обвинена по член 93 от Наказателния кодекс на Украйна за убийство. По този член максималното наказание е доживотен затвор, каза Пшонка. По думите му двамата бивши премиери са заплатила големи суми за покушението.

"Следствието е установило, че първоначално Лазаренко е платил на престъпната група 500 хиляди долара. След това Тимошенко е превела 2.3 милиона долара за убийството на Шчербан", уточни главният прокурор.

Бившият украински премиер и лидер на опозицията в страната Юлия Тимошенко в момента е в затвора. Тя беше осъдена на осем години лишаване от свобода заради злоупотреба с властта си при подписването на газовите договор с Русия през 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят