Юлия Тимошенко била съвсем близо до освобождаване посредством сделка с ЕС

Украйна "е изключително близо" до споразумение, което ще доведе до освобождаването на украинския опозиционен политик Юлия Тимошенко по "хуманитарни съображения", потвърди в интервю за британския в. "Индипендънт" украинският премиер Микола Азаров.

Европейският съюз настоя Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт за ролята ѝ в газова сделка с Русия, да бъде освободена преди срещата на върха в литовската столица Вилнюс в края на ноември.

Очаква се на форума Украйна да предприеме историческа крачка към Запада, като подпише с ЕС Споразумение за асоцииране. Поддръжниците на Тимошенко, смятана за основен политически съперник на президента Виктор Янукович, твърдят, че мотивите за обвиненията срещу нея са политически.

Пребиваването на Тимошенко в затвора се разглежда като пречка за подписването на споразумението, което ще позволи по-свободна търговия между ЕС и Украйна и ще даде възможност на бившата съветска република да излезе от орбитата на Русия - най-големия все още търговски партньор на Киев, припомня вестникът.

"Съвсем близо сме до решаването на въпроса", казва Азаров по повод случая "Тимошенко". Нито правителството, нито президентът възнамеряват да възпрепятстват подписването на Споразумението за асоцииране. . . Не виждам пречки /за сключването му/", допълва той в интервюто.

Споразумението за асоцииране е първа стъпка към членство в ЕС за Украйна, но то съдържа множество изисквания към Киев, включително за значителни реформи в областта на демокрацията, на човешките права, върховенството на закона, борбата с корупцията, а също - за решаване на случая с Тимошенко, смятан за символ на "избирателното правосъдие" в Украйна, посочва "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа