Юлия Тимошенко може да бъде изпратена на лечение в Германия

Юлия Тимошенко може да бъде изпратена на лечение в Германия

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда в затвора, може да бъде изпратена през есента на лечение в Германия, пише днес британският "Гардиън". Вестникът твърди, че се ширят предположения, без да уточнява кой ги прави, че Европейският съюз, правителството на Украйна и самата Тимошенко преговарят за изпращането на затворничката в немска болница.

Брюксел бил поставил това като условие да продължи процеса си на сближаване с Киев, тоест да бъде подписано отдавна отлаганото споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС.

"Гардиън" привежда изявление на първия заместник-главен прокурор на Украйна Ренат Кузмин, според когото украинският закон не забранява освобождаването под гаранция на затворник за
лечение в чужбина.

Прокурорът уточнява, че за това е необходимо да бъдат взети съответните политически и юридически решения.

Юлия Тимошенко, която страда от болки в гърба, понастоящем се лекува в болница в Харков под надзора на лекари от германската клиника "Шарите". Приближени на бившия премиер разказват, че досега тя не е искала да напуска Украйна за лечение, за да не загуби подкрепата на своите съмишленици у дома. Сега обаче Тимошенко е на път да промени позицията си, посочва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?