Юлия Тимошенко може да бъде изпратена на лечение в Германия

Юлия Тимошенко може да бъде изпратена на лечение в Германия

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда в затвора, може да бъде изпратена през есента на лечение в Германия, пише днес британският "Гардиън". Вестникът твърди, че се ширят предположения, без да уточнява кой ги прави, че Европейският съюз, правителството на Украйна и самата Тимошенко преговарят за изпращането на затворничката в немска болница.

Брюксел бил поставил това като условие да продължи процеса си на сближаване с Киев, тоест да бъде подписано отдавна отлаганото споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС.

"Гардиън" привежда изявление на първия заместник-главен прокурор на Украйна Ренат Кузмин, според когото украинският закон не забранява освобождаването под гаранция на затворник за
лечение в чужбина.

Прокурорът уточнява, че за това е необходимо да бъдат взети съответните политически и юридически решения.

Юлия Тимошенко, която страда от болки в гърба, понастоящем се лекува в болница в Харков под надзора на лекари от германската клиника "Шарите". Приближени на бившия премиер разказват, че досега тя не е искала да напуска Украйна за лечение, за да не загуби подкрепата на своите съмишленици у дома. Сега обаче Тимошенко е на път да промени позицията си, посочва "Гардиън".

Споделяне
Още по темата
Още от Свят