Юлия Тимошенко обяви гражданско неподчинение

Бившият украински премиер и лидер на опозицията в страната Юлия Тимошенко, която е осъдена на осем години затвор заради злоупотреба с властта си при подписването на газовите договор с Русия през 2009 г., обяви гражданско неподчинение. За акцията тя съобщава в открито писмо до украинския президент Виктор Янукович, публикувано във вторник на сайта на партията ѝ.

В момента Тимошенко се намира в болница в Харков, където провежда курс на лечение, и се заканва "повече да не стъпи" в болничната си стая, докато "вие, Виктор Фьодорович, не махнете своите видеокамери, чрез които денонощно ме наблюдавате, надничате в постелята ми, гледате как си правя тоалет, как се преобличам и как общувам със своите лекари и защитници", пише бившият премиер в писмото, цитирано от Лента.ру.

Тя настоява още от болничната ѝ стая да бъде изведе разположеният в нея незаконно караул, "който стои край леглото ми, когато спя или провеждам медицински процедури, стои край масата ми, докато ям или работя".

Тимошенко заявява още, че от този момент отказва да общува с прокурори и следователи, и не смята доброволно да се явява в съда, който нарича "инквизиторски". "В съда ще трябва да ме откарват с прилагане на груба физическа сила. Аз ще се съпротивлявам, колкото ми стигат силите и животът", пише затворничката.

Тя също така "не се смята за затворник, а за политически заложник на съществуващата система".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?