Тодор Батков дарил акциите си в "Стандарт" на журналистите

Не е ясно какво следва от това за вестника, дължащ заплати на репортерите, които оредяха

Тодор Батков дарил акциите си в "Стандарт" на журналистите

Мажоритарният акционер във фирмата, издаваща вестник "Стандарт", Тодор Батков ще дари акциите си на журналистите в изданието, съобщи на първа страница на броя си във вторник  и на сайта си вестникът.

В статията се посочва, че подаръкът е за 25-ия юбилей на "Стандарт" и Батков го обявил на среща с екипа на вестника в адвокатската му кантора в София.

"Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", заявил Батков. "За 25 години вие станахте институция. Най-добри сте, дръжте все по-високо летвата и пазете честта на професията", обърнал се той към екипа.

"Издавах 13 години "Стандарт" в памет на баща си - големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към "Стандарт" и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника", уверил Тодор Батков.

"Така "Стандарт" става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип", пише още в заглавната статия, но не се дава допълнителна информация за съдбата на вестника, който през последните години се раздели с голяма част от дългогодишните си журналисти заради неизплатени заплати на фона на финансирани с европейски и правителствени средства медийни кампании, организирани и отразявани от "Стандарт".

Последният публичен финансов отчет на издателя "Стандарт нюз" от 2012 г. сочи, че собственици на капитала от 4 млн. лева са "Т.Б. консулт" на Тодор Батков с дял от 65.47%. Другият акционер е "ГМ. Прес" с 34.53%, което притежаваше и 50% от дружеството "Интермедиа" АД, издател на сайта blitz.bg и редица вестници, сред които "Шоу". "ГМ Прес" обаче е в несъстоятелност от 2016 г., а на негово място в капитала на "Стандарт Нюз" влезе издателят на русенския вестник "Утро" - "Пресгрупа Утро".

По информация на вестник "Капитал" в края на 2017 г. в редакцията на "Стандарт" е бил представен неизвестен инвеститор, който заявил намерение да изплати дължимите заплати, но само ако всеки от журналистите сключи индивидуален договор и се намери решение на проблема със собствеността.

Изданието разкрива още, че на общото събрание на акционерите на "Стандарт нюз" АД в края на декември е създадено ново дружество - "Стандарт хънт", което ще се занимава с ловно-стопанска дейност и е регистрирано на адреса на кантората на Батков на улица "Алабин" в София.

Ловното дружество, което ще се управлява от Димитър Енчев, Борислав Гунов, който е партньор на Батков в други дружества, и Спасимир Владимиров, ще получи 2.2 млн. лева от активите на издателството, чийто общ размер е 17.5 млн. лева. С най-голяма стойност от тях са автомобили, животни за 440 хил. лева, царевица, зърнени култури, обувки, плодове и малки активи в 9 дружества. Освен активи, новото дружество получава и пасиви и задължения за 891 хил. лева, като над 550 хил. от тях са по заеми, отпуснати от самия Тодор Батков, пише "Капитал"

Документите по създаването на "Стандарт хънт" са с печат на нотариус от Русе. Там е и адресът на "Пресгрупа утро", което участва в управлението на "Стандарт нюз". Русенското дружество e собственост на регистрираното в Австрия "БГ Приватинвест Гмбх". Същото е съдружник на Любомир Павлов в дружеството "БГ Принтмедия", което е с управители Христо Грозев и Венелина Гочева.

Според учредителния акт на "БГ принтмедия" Христо Грозев е представител на "БГ Приватинвест Гмбх". Гочева пък е управител на дружеството издател на вестник "24 часа" - "Медийна група България – Холдинг", в което "БГ принтмедия" също е съдружник с дружеството "Нюз про".

През 2011 г. Грозев, Павлов и Огнян Донев купиха от германската компания "ВАЦ" Вестникарска група "България", която издаваше вестниците "Труд", "24 часа" и "168 часа". Начинанието им обаче претърпя неуспех заради разногласия, припомня изданието.

Споделяне

Още от Общество