Токът в Русия поскъпва заради аварията в сибирската ВЕЦ

Цените на електроенергията ще се увеличат заради аварията в Саяно-Шушенската ВЕЦ в Сибир, заяви руският заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач, цитиран от ИТАР-ТАСС в петък.

Според Клепач "известна корекция е неизбежна". Той изтъкна, че не е възможно да се покрият щетите със заеми и за сметка на ресурсите на собственика на ВЕЦ-а, държавната компания РусГидро.

По-рано в петък на съвещание в Саяно-Шушенската ВЕЦ в руската република Хакасия премиерът Владимир Путин изтъкна, че правителството не трябва да допуска резки скокове на електроенергията в Сибир и дори предложи да бъде дадена възможност на правителството да въвежда държавно регулиране на цените на пазара на едро на електроенергия.

Ръководителят на Федералната антимонополна служба (ФАС) Игор Артьомов предупреди енергийните компании, че ФАС внимателно следи цените на електроенергията заради аварията в сибирската ВЕЦ и че в случай на монополно необосновано повишение ще заведе наказателни дела срещу тях.

Цените на отоплението в Русия през 2010 година ще се увеличат с около 10 процента, съобщи Андрей Клепач, като изтъкна, че Федералната служба по тарифите предлага увеличение от 14-16 на сто.

Освен това заместник-министърът обяви, че министерството на икономическото развитие ще внесе в правителството коригирана прогноза за макроикономическото развитие през 2010 година заради увеличението на цените на петрола и природния газ. Според него приходите в бюджета за 2010 година могат да нараснат с 30-40 милиарда долара заради увеличението на износа.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?