Толерират се пенсионните фондове за сметка на солидарното осигуряване

Съвети ще попечителстват фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от 1 март 2005 г. Това предвижда приетата в четвъртък от кабинета Наредба, която регламентира и въвеждането на консултативни съвети на фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. И те трябва да станат факт на същата дата, съобщиха от правителствената информационна служба.

В състава на попечителския съвет ще влизат по равен брой представители на национално представените организации на работниците и служителите и на работодателите, както и експерт на пенсионно-осигурителното дружество.

В консултативния съвет се предвижда да участват представители на осигурените лица и на пенсионерите на съответния фонд, представители на осигурителите, които правят вноските за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, и експерт на пенсионно-осигурителното дружество.

Мандатът на членовете на съветите е пет години, а решенията на съветите имат препоръчителен характер за пенсионно-осигурителните дружества.

Споделяне

Още от България