Томислав Дончев: Догодина може да е нулева за усвояването на пари от еврофондовете

Това не е възможно, опроверга го премиерът

Томислав Дончев

Следващата година може да се окаже нулева за България по отношение на усвояването на европейски пари, предупреди бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев пред БНР в неделя.

За да текат плащанията през 2014 г., първите схеми за финансиране трябва да се подготвят в момента, за да могат да бъдат отворени в началото на следващата година. Нямам информация това да се случва. И тук ще споделя опасността 2014 г. да се превърне в нулева година, което е много лошо, каза Дончев.

Европейските пари за тунела под Шипка и за Западната дъга на Околовръстния път на София не са окончателно загубени, каза още Томислав Дончев. По думите му апликационните форми за двата проекта могат да бъдат подадени наново.

До момента по голям инвестиционен проект по смисъла на Регламент 1083 България няма отхвърлена апликационна форма. Имали сме много случаи, къде по отношение на една апликационна форма или нужда от допълнителна информация, има нужда от допълнителни анализи. Не съвсем рутинна процедура е апликационни форми да бъдат отхвърлени. Няма нужда от излишно драматизиране, въпреки че самият сигнал е до голяма степен смущаващ. Двете апликационни форми биха могли да бъдат подадени наново. Некоректно би било да се коментира, че средствата за тези два проекта са окончателно са загубени. Това зависи от действията на правителството следващите два – три месеца, каза Дончев.

В дискусията за усвояването на еврофондовете депутатът от БСП Димитър Горов обяви, че прокуратурата ще бъде сезирана по случая с над един милион лева, получени от експерти на Световната банка за консултации по усвояване на пари от ЕС. По думите на Горов, решението на кабинета "Борисов" не е минало през Народното събрание за одобрение.

Никой не оспорва безспорната помощ на световните институции по отношение на добрата практика, която трябва да реализира България в бъдеще. Но начинът , по който е извършено плащането - без решение на Народното събрание, без този харч да бъде одобрен, е, меко казано, скандален. Това показва още един механизъм на действие на предишното управление - няма значение, че това нещо не е гласувано в парламента, щом г-н Борисов го е подписал, значи то става закон. По този казус има едно единствено действие, което може да се случи от тук нататък - компетентните органи да разследват кой, как, с чий подпис тези пари са похарчени без това да е станало по надлежния ред в държавата, каза Горов.

Твърдението на Дончев бе опровергано от премиера Пламен Орешарски. Според него годината да се окаже нулева е "практически невъзможно".

"Това практически не е възможно, тъй като 2014 и 2015 година се доусвояват средства по отминаващата си финансова перспектива, така че, тезата "нито едно евро" не бих я коментирал по никакъв начин", заяви в Шумен Орешарски.

Той добави, че ако Дончев е имал предвид забавяне на подписването на договора за партньорство и стартиране на проектите. В това отношение страната ни се движи без изоставане. "Очакваме коментарите от Брюксел по ревизираната версия на договора за партньорство, в която отразихме сериозните бележки, които Брюксел имаше към версията, която представи служебният кабинет".

"След като получим тези коментари ще можем да отразим и тях и да влезем в разговори с ЕК", коментира премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес