Томислав Дончев: Уважавам всекиго, не искам да изчегъртвам никого

Даниел Митов: ГЕРБ няма да изчезне

Томислав Дончев

Буден гражданин. Като такъв се определя новият заместник-председател на партия ГЕРБР и вицепремиер в трите правителства на Бойко Борисов Томислав Дончев.

"Няма опасност идните месеци да се отдам на почивка и развлечение, но при всички случаи изпитвам доза облекчение, защото отстрани не изглежда така, но да си виновен за всичко случило се е тежък товар и не всеки може да го носи. Имам убеждението, че голяма част от нещата, които са били цели, анонси, са свършени", коментира Дончев пред бТВ в сряда, попитан как се чувства, след като вчера стана заместник-председател на партията.

Уважавам всеки независимо от политическите му предпочитания, не искам да изчегъртам никого. Едва ли има нещо по-тъжно от употребена стъргалка, каза Дончев по повод репликата на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за изчегъртването.

"Патология е политик да се прави на проверяващ, дори да има подготовката за това, защото изкушенията са много големи", каза Дончев по повод парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление, ръководена от Мая Манолова. По думите му тази комисия е "предизборно мероприятие".

"Каква е икономическата среда и какво са описали въпросните предприемачи, според мен са различни неща, защото в комисията ставаше дума за твърдения от страна на един предприемач и контра твърдения от страна на друг. После на другата комисия някакъв друг човек изказа някакви твърдения от други предприемачи, които ги отрекоха", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

"За мен става дума за напрежение, спорове, не конкуренция, дори вражда между различни предприемачи и някой се възползва да търси политически дивиденти от това", продължи Дончев. След което добави, че нито той, нито Бойко Борисов за оказвали политически натиск за осъществяването на търговски сделки в полза на крупни бизнесмени.

Самият Дончев често получавал сигнали за съдействие, но спазвал административния ред.

Що се отнася до служебното правителство, новият заместник-председател на ГЕРБ подчерта, че основните задачи пред него са организирането на изборите и продължаването на балансирани мерки за справяне с COVID кризата.

Даниел Митов: ГЕРБ няма да изчезне

Същевременно пред "Нова телевизия" другият, избран вчера за зам.-председател на ГЕРБ, Даниел Митов припомни, че партията все още не е била побеждавана на парламентарни избори. Той не вярва след заявката на лидера ѝ Бойко Борисов, че ще се оттегли от изпълнителната власт, за да се отдаде на партийна дейност, тя да приключи съществуването си.

Най-голямата грешка на нашите опоненти е да мислят, че ГЕРБ прилича НДСВ или на някои от други партии еднодневки. Тя е системна партия и няма да се разпадне, помнете ми думата, заяви Митов.

"Служебните кабинети не могат да служат за алтернатива на каквото и да е било. Тях никой не ги е избирал, назначава ги президентът - временно, в случая за два месеца, предимно, за да направят избори", каза Митов. По думите му чрез служебния кабинет президентът Румен Радев "си пуска мостове към потенциални свои коалиционни партньори за президентските избори".

"Очаквано, вкарва БСП през задния ход на властта. Те очевидно по друг начин до момента не могат да реализират тази своя амбиция. Очевидно е, че се опитва да даде сигнали на други групи хора", добави Митов.

"Събрал някакви хора. Сред тях има такива от кабинета на Орешарски, има хора от БСП. Събрал хора и решил, че това са тези, които могат да избутат тези два месеца до изборите", смята Митов.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вторник, който каза: "Предстоят ни два тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас. Парите на олигархията".

"Кого точно е имал предвид под олигархията премиерът ще трябва да задълбочи. Не го е направил сега, но ще го направи за в бъдеще, аз съм убеден. При всички положения в България, откакто сме започнали прехода към демокрация, има кръгове, които постепенно си се утвърдиха и по един или друг начин влияят върху властовите решения", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"При всички положения, в България е ясно, че от години, от началото на Прехода, има хора с много пари, които влияеха негативно на българския политически живот. В момента тази възможност им е отнета и те си връщат", добави той.

Той допълни, че ГЕРБ е готова да бъде опозиция и да подаде ръка за разговори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?