Томислав Николич - новото лице на сръбския краен национализъм

Томислав Николич, чиято Сръбска радикална партия спечели най-голям брой гласове на парламентарните избори в Сърбия в неделя, въплъщава новото лице на сръбския краен национализъм, коментира АФП, цитирана от БТА.

Той е на път да замести емблематичния лидер на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, който очаква започването на процес срещу него в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Шешел се предаде през февруари на правосъдието на ООН.

Николич, 51-годишен, е завършил право. Той е роден в Крагуевац и се е присъединил към партията на Шешел през 1991 г.. Той възприема неговото кредо, без обаче да влага разпалеността на своя учител.

Напротив, Томислав Николич демонстрира олимпийско спокойствие. Практичен и упорит, той набляга на традиционните ценности, като редовно се позовава на православието и църквата, която остава, заедно с армията, най-уважаваната от сърбите институция. Той завършва редовно речите си с лозунга на Сръбската радикална партия: Да живее Велика Сърбия.

Сръбската радикална партия беше основният съюзник на бившия югославски президент Слободан Милошевич по време на авторитарното му властване в края на 90-те години.

Томислав Николич подаде оставка през 1999 г. от поста на вицепремиер на Сърбия, за да протестира срещу разполагането на сили на НАТО в сръбската област Косово след края на сърбо-албанския конфликт през 1998-1999 г.

Той разглеждаше интервенцията на НАТО като посегателство върху суверенитета на Сърбия и критикуваше Милошевич за това, че е изтеглил сръбските сили от Косово и отстъпил контрола над областта на ООН и НАТО.

Тогава Николич настояваше за оставката на Милошевич, "не защото Западът го иска, а защото той отстъпи Косово".

По време на предизборната кампания той прояви по-голяма сговорчивост по отношение на международната общност, осъзнавайки, че мнозинството от гражданите на Сърбия се стремят към присъединяване към ЕС и към скъсване с агресивния и антизападен национализъм от ерата на Милошевич.

Той желае да сътрудничи с международната общност, "но не и да ѝ прави отстъпки". Сърбия, според него, "ще бъде мост" между Изтока и Запада. "Ние имаме нужда от западната технология и от пазарите на Изтока, не желаем да бъдем роби", каза той по време на предизбоната кампания.

Томислав Николич предизвика истинско възмущение като повтори два пъти по време на телевизионно предаване, че не съжалява за смъртта на журналиста Славко Чуревия, яростен критик на управлението на Милошевич, убит през април 1999 г. по време на бомбардировките на НАТО.

Той обеща, че ако дойде на власт, "повече нито един сърбин няма да бъде предаден на Международния трибунал". Според него, както Шешел, така и другите сръбски затворници или обвинени от Международния трибунал, само са "защитавали сръбския народ".

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: