Тони Блеър призова лейбъристите да се променят, за да не изчезнат

Тони Блеър

Бившият британски премиер Тони Блеър, който е най-успешният лейбъристки лидер, призова днес партията да се съвземе от изборната загуба, като отхвърли модела на "протестно движение с белези на култ към личността", създаден от отиващия си лидер Джереми Корбин, предаде Ройтерс в сряда.

Поражението в четвъртък беше най-тежкото за Лейбъристката партия от 1935 г. насам и сега се води борба за контрол между умерените и твърдите леви съюзници на Корбин.

Блеър е печелил три вота с лейбъристите, като ги насочи към бизнес ориентирана центристка платформа. Той бе премиер от 1997 до 2007 г.

"Превземането на Лейбъристката партия от крайната левица я превърна в прехвалено протестно движение с белези на култ към личността, напълно неспособна да предложи надеждно управление", каза Блеър и добави: "Би трябвало да се срамува от този резултат".

Бившият премиер каза, че лейбъристите сега трябва да "се обновят като сериозен, прогресивен и неконсервативен съперник за властта в британската политика или да се откажат от подобни амбиции и в такъв случай след време да бъдат изместени".

Той каза, че Корбин е олицетворявал "идеята, модела на квазиреволюционния социализъм, като е смесвал крайнодясната икономическа политика с дълбока враждебност към западната външна политика", и че избирателите са възприели като обидна неговата "комбинация от заблуждаваща идеология и пълна некомпетентност".

"Всеки глупак може да обещава всичко за без пари, но хората не се излъгаха", каза Блеър и добави: "Те знаят, че това е далеч от реалния живот".

Бившият премиер лейбърист каза също, че сложната и двусмислена позиция на Корбин за излизането на Великобритания от Европейския съюз е отблъснала както опонентите, така и защитниците на Брекзит.

Споделяне

Още от Европа