Тони Блеър се отказва от референдум за еврото през 2003 г.

Британският премиер Тони Блеър се е отказал от провеждането на референдум за еврото през тази година, дори ако резултатите от петте икономически теста се окажат положителни, твърди в днешния си брой в. Индипендънт, цитиран от Франс прес.

Файненшъл таймс публикува в същото време проучване, което показва, че мнозинството големи британски работодатели вече се отнасят враждебно към единната европейска валута, докато 70 процента бяха благосклонни към въвеждането ѝ през 1997 година.

Съпротивата на британците, които продължават да се не приемат идеята да се откажат от лирата, както и опасностите от война в Ирак през пролетта, са накарали премиера Блеър да отложи евентуален референдум за еврото най-рано през 2004 година.

Блеър, който превърна въвеждането на единната европейската валута в една от големите цели на втория си мандат, не е загърбил идеята да организира народно допитване преди края на сегашния си мандат, а това означава най-късно през 2006 г., твърди Индипендънт.

Министърът на финансите Гордън Браун трябва да оповести до 7 юни, дали присъединяването към еврото отговаря на икономическите интереси на страната в зависимост от резултатите от петте теста, определи през октомври 1997 година.

Премиерът Блеър обеща да се допита до британците под формата на референдум, ако тези тестове са положителни, а печатът информира за евентуален вот по този въпрос през есента на 2003 година. Според проучване на института MORI, направено сред 164 президенти или генерални директори на най-големите компании на Острова, 50 на сто от запитаните не подкрепят принципа на британско участие в еврото, срещу 42 процента, които са на противното мнение.

За първи път от 1997 г. - откогато се прави това годишно изследване - мнозинството от големите работодатели се изказва враждебно към еврото, подчертава Файненшъл таймс. Тогава близо 70 на сто от тях бяха благосклонно настроени към единната европейска валута.

Британският икономически всекидневник публикува и резултатите от проучване, които показват, че на всеки десет британци близо седем изразяват мнение, че страната им ще възприеме еврото до 2010 г., срещу по-малко от 40 на сто в началото на 1999 година.

И въпреки това близо 60 на сто от британците биха гласували с "не" на присъединяването на тяхната страната към еврото, а само 30 процента биха казали "да", ако днес се провеждаше допитване.

По БТА

Още от Бизнес