“Топфикация” шамаросва столичани и с мартенските сметки въпреки рекордните температури

Сметките за парно на столичани и през март ще са високи, въпреки че от Националния институт по метеорология и хидрология отчетоха рекордно високи температури.

88% от абонатите на “Топлофикация София” ще получат сметки до 150 лв., съобщи общинският монополист. Заради топлото време от 20 март десетки столичани си спряха парното у дома.

Мартенските фактури все пак ще са средно с 39% по-ниски от февруарските, твърдят от “Топофикация София”.

Причината е, че през миналия месец абонатите на компанията са консумирали 39% по-малко топлинна енергия в сравнение с предходния месец.

Освен по-топлите мартенски дни за оптимизирането на потреблението на столичани важна роля са изиграли автоматизираните абонатни станции, посочват от “Топлофикация”.

Модерните съоръжения разполагат с външни датчици, регулират подаването на топлина до сградата съобразно промените в температурата на външния въздух и потреблението на топлинна енергия в жилищата. По този начин се постига до 30% икономии на топлинна енергия в сградата.

Засега от “Топлофикация София” нямат намерение на спират парното. Причината е, че времето засега остава студено под 12 градуса средно денонощна температура, според данните на НИМХ към БАН.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?