Топлинните счетоводители не очакват шокови изравнителни сметки

Топлинните счетоводители не очакват шокови изравнителни сметки

Не се очакват шокови изравнителни сметки за парно и топла вода в края на отоплителния сезон, който от вчера и днес се прекратява в София и Пловдив. Това прогнозира пред журналисти в четвъртък Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

Тя обаче предупреди потребителите да не очакват и сериозно намаление на сметките си заради влязлото в сила поевтиняване на топлоенергията от 1 април тази година.

В момента в столицата мегаватчас топлоенергия струва 80.12 лв., докато година по-рано цената е била 87.30 лв. От 1 юли 2012 г обаче парното поскъпна над 89 лв., затова и не може да се очаква съществено отражения върху крайните сметки, още по-малко върху изравнителните.

До 5 юли трябва да са готови сметките, изравняващи реално консумираните от потребителите и платените от тях по прогнозни данни количества. Дотогава те ще бъдат предадени на абонатите за рекламация.

Ангелова припомни дългогодишната тенденция първата изравнителна сметка да е най-благоприятна за клиента заради множеството съседи, които не осигуряват достъп до уредите си и им се начисляват количества при пълна мощност. След това обаче започват корекциите и отчитането и на пропуснатите преди това клиенти и вече благоприятните сметки с възстановяване на големи суми не са толкова харесвани.

На 5 август изравнителните сметки се предават на "Топлофикация София" и към 15 август те вече излизат като фактури и са платими на касите на дружеството.

Представителят на дружествата за дялово разпределение на топлоенергия коментира, че ежемесечен отчет на топломерите не може да стане физически чрез инкасатор в столицата, а само градовете с малко клиенти. Ангелова заяви, че не е привърженик на идеята за самоотчет на гражданите, защото се размива отговорността.

Тя оспори и осъществимостта на предложението за преносимост на данните от топломерите, така че клиентите да могат да сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да сменят уредите си. С поправка в Закона за енергетиката фирмите за дялово разпределение може да бъдат принудени да работят с наличните топломери, призна тя.

В края на 2012 г. масово изтече десетгодишният живот на батериите на уредите за отчет, тъй като по-голямата част от тях са монтирани през 2001-2002 г., предупреди още Ася Ангелова

Според нормативните разпоредби, ако след изтичане експлоатационния срок на батериите уредите за дялово разпределение изгаснат, топлинните счетоводители ще изготвят сметка на база миналогодишния дял на даден клиент от общото потребление в сградата. Ако обаче и на втората година от изтичане на живота на уредите те не се подменят, то фирмите - топлинни счетоводители трябва да започнат да начисляват сметки на пълна мощност на уредите, предупреди Ангелова.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?