“Топлофикация - София” подписвала с фирми без уставен капитал и данъчна регистрация

Бившият шеф на “Топлофикация – София” Георги Рогачев е подписвал платежни документи за доставка на съоръжения от фирми, които нямат дори и уставен капитал 5 хиляди лева, а би трябвало да представят банкови гаранции пред немски фирми. Това каза в неделя пред БНР шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, видимо вбесен от редица интервюта, които Ротачев даде от ареста през последните дни.

С медийните си изяви Рогачев прави опит за отвличане на вниманието от по-сериозни проблеми, смята Александров.

Валентин Димитров, предшественикът на Рогачев, също е в ареста, разследван за източването на дружеството в размер поне на 30 млн. лв.

По думите му дружеството е сериозно ощетено и в него е била направена “една фабрика за документи”, позволяваща да се ползва посредничеството на фирми, които дори не са и данъчно регистрирани.

Александров определи като “водевилни” оправданията на Рогачев в последните интервюта и се обърна към медиите с думите: “...разследващите органи, следователите и дознателите в МВР не са продавали сушени дренки, както се изразяваше моят любим автор Захари Стоянов, на Женския пазар, за да ги подценяват до такава степен, че да си правят водевилни предавания.”

“Години наред в "Топлофикация" е създаван един счетоводен хаос, благодарение и на дейността на въпросния г-н Рогачев, разбира се, за да се стигне до такива плачевни резултати”, каза Александров. 

 

Според него се злоупотребява с обстоятелството, че в ареста задържаните имат право на кореспонденция със своята защита и така те предават и “други съобщения”.

Александров изрази раздразнение, че се поставят акценти върху политическите покровители, свързани с назначенията в топлофикационното дружество –“разследващите органи се стараят, когато няма доказателства това да не акцентират върху него - политическите аспекти на назначенията на дадено длъжностно лице или нещо. ..  неговите по-нататъшни взаимоотношения с политици и други представители на властта”, по думите на шефа на НСлС.

Според Ангел Александров схемите за източване на САПАРД и “Топлофикация – София” си приличат. “Доста интелектуален капацитет присъства в тези схеми. Искам да кажа, че са консултирани от доста сериозни икономисти и финансисти”, каза шефът на НСлС.

Запитан за политическата закрила при реализацията на такива схеми, като например участието на бизнесмен от антуража на президента Георги Първанов в аферата по източване на САПАРД, шефът на НСлС каза:

“Не съм запознат с това разследване в подробности, поради което, моля ви, не ме карайте да коментирам.”

Шефът на националното следствие съобщи още, че в момента се провеждат разследвания на 30 висши магистрати и депутати за престъпления, свързани с корупция.

През седмицата вътрешният министър Румен Петков заяви пред свои колеги от ЕС в Брюксел, че корупцията в страната е намаляла значително след влизането на България в ЕС. Представители на ЕК обаче се отнесоха скептично към изказванията на Петков и призоваха отново българското правителство да се пребори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?