"Топлофикация-Русе" продадена на словенците

"Топлофикация-Русе" продадена на словенците

Договорът за покупката на "Топлофикация-Русе" от словенския държавен "Холдинг Словенске Електрарне" бе подписан във вторник от Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП) и от Йоже Загожен и Дамян Колетник, директори на новия собственик.

Според сделката купувачът ще плати за целия капитал на централата 85 100 001 евро, като за 10 на сто от активите е възможно да се плати с компенсаторки.

"Словенске електрарне" се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51 на сто за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК).

Очаква се такова да бъде поискано в скоро време от новия собственик, който в началото на юли обяви търг за 49 на сто от още непридобитите активи от българското дружество с първоначална цена от 42 млн. евро. Твърдеше се, че процедурата за продажбата на опцията за придобиване на активите с разрешението на АСК се налага заради невъзможността кандидат-купувачът да осигури финансирането на сделката, чиято цена надхвърли значително очакванията и на АП. Според неофициална информация опцията за изкупуване на половината от русенското парно е била придобита от руската минна компания "Мечел", която има интерес да осигури пазар на своите въглища. Това породи напрежение при преговорите по финализирането на сделката, но тя бе приключена.

От АП заявиха, че официално от "Словенске електрарне" не е потвърдена сделка за бъдеща продажба на активите, но се очаква в скоро време новият собственик да поиска разрешение от АСК за намаляване на акционерното му участие.

Според подписаните във вторник параметри на приватизационния договор новият собственик трябва да запази основния предмет на дейност на дружеството и да не допуска ликвидация или преобразуването му в следващите три години.

Словенската фирма трябва да спазва и условията на лицензията за производство на  топлинна енергия, да поддържа разходите за труд във всяка от 3-те години, както и да спазва европейските директиви за големите горивни инсталации и за опазване на околната среда.

Купувачът се задължава още да осигури изпълнението на задълженията на "Топлофикация-Русе" по заема на дружеството от Международната банка за възстановяване и развитие за рехабилитацията на централата.

Споделяне

Още от Бизнес