"Това не е фабрика". Аргументите на ИТН за по-малко пленарни заседания

"Това не е фабрика". Аргументите на ИТН за по-малко пленарни заседания

"Важно е парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони", каза зам.-председателят на парламента Виктория Василева от "Има такъв народ" (ИТН) по повод идеята на партията да няма пленарни заседания всяка седмица, но да се увеличи работата в комисиите.

Председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), която първа повдигна темата, уточни, все още няма внесено предложение за нов регламент.

"Разговорът беше да се помисли за него, а евентуално като се проследи работата на НС да видим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Конкретно предложение няма, предоставили сме на народните представители справка как работят другите парламенти", каза Митева във вторник.

Тя подчерта, че идеята не е парламентът да не работи, а да се подобри качеството на законопроектите чрез повече работа в парламентарните комисии. Друг аргумент на партията е, че така ще се спре практиката депутатите да делегират гласа си на своите колеги по време на заседанията на комисиите, когато имат няколко заседания едновременно поради невъзможност да присъстват на всички, а вече лично да участват в гласуването на отделните текстове.

"Трябва да работи така, както работят всички парламенти. Работа до 14.00 часа в зала, а след това работа в комисии по няколко часа, включително и по нощите, не е нормална работа. Виждаме какви закони се произвеждат", посочи Митева, която преди да влезе в политиката оглавяваше дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в парламента и се занимаваше именно със законодателството.

Според Виктория Василева с намаляването на броя на заседанията качеството "категорично ще го повиши". "Не смятам, че сегашната система дава възможност внимателно и качествено да се оглеждат всички закони – нови и поправки в стари закони. Парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони. По-добре да приемете един закон на седмица, но да знаете, че този закон ще е качествен", каза тя, цитирана от БГНЕС.

От БСП признаха, че в предложението на Митева и ИТН има резон. "Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, тъй като са много, ще работим по пет човека с чужди гласове. Едно от двете трябва да изберем", каза Йордан Цонев от ДПС, който също подкрепи идеята.

Доскорошните управляващи от ГЕРБ обявиха, че по-скоро не биха подкрепили такова предложение. "Нека все пак да чуем мотивите на колегите, които го предлагат", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) засега не одобряват подобна промяна, но смятат, че явно идеята е да се внесе европейската логика за работа.

"Ако няма съгласие, няма как да тръгнем да правим нещо напук и на инат", подчерта Виктория Василева.

В 44-ото Народно събрание, особено в края му, често се случваше депутатите да свършат пленарната си работа по-рано заради липса на законопроекти и отложен парламентарен контрол. Сегашното предложение на ИТН би предотвратило и тази практика. Освен това в новия парламент се очаква да има повече комисии от преди и заседанията, както и част от членовете ще се застъпват. Това означава, че в комисиите ще има още по-малко депутати, ако не бъде намерено решение на въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България