Този път екологията се сдоби с желязна лейди

Избраната за министър на околната среда и водите Нона Караджова е доказан екоексперт, независимо че според дипломата ѝ от УНСС е специалист по икономика и организация на труда.

На родената на 28 август 1960 г. нова желязна лейди в кабинета се пада нелеката задача да реши купища проблеми с изпълнението на европейските екоангажименти, но тя знае добре къде са подводните камъни, тъй като е водила преговорите в Европейската комисия именно по задълженията на страната ни като член на ЕС в областта на околната среда. Караджова си тръгна през 2005 г. от Министерството на околната среда и водите, където оглавяваше дирекцията по стратегии и европейска политика, заради несработване с екипа на предишния министър Джевдет Чакъров.

След 14 години работа в екоминистерството, където работи в отличен тандем с екоминистъра от кабинета на ОДС Евдокия Манева, която сега ще ѝ бъде заместник, тя се отдава на консултантска дейност и участва в управлението на много екопроекти..

Караджова, която не е позната на широката публика, но е в отлични отношения с дългогодишните ресорни журналисти, е отривиста и не се страхува от работа и поемането на отговорности .

Има и специализация по публична администрация в Института за международно обучение, Вашингтон.

Преди МОСВ е работила 7 години в Икономическия институт на БАН.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?