Този ВСС си тръгна без отчет, но със скандал за пари

снимка БГНЕС

Последното заседание на Висшия съдебен съвет в този му състав приключи без кадровиците да направят отчет за дейността си, но за сметка на това си спретнаха скандал на тема "кой каква заплата взима". Повод за "достойния" завършек на мандата даде един от най-активните членове на съвета и негов представляващ член Димитър Узунов, който сутринта прави разбор на заплатите във ВСС в студиото на бТВ. Той обясни, че получава около 7000 лв, а от думите му се разбира, че ги заслужава. После нападна свои колеги, които обявиха, че не желаят да получат обезщетението от 20 заплати след края на мандата на ВСС.

На този фон председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи ВСС и неговите работни комисии да направят отчет за мандата си, но предложението бе отхвърлено от мнозинството.

"Един такъв отчет е добър знак към колегите, може и да не е в писмена форма, а всеки от председателите на комисиите да отчете устно", каза Панов, цитиран от "Правен свят". Идеята на шефа на ВКС бе пресечена от колегата му от Върховния административен съд Георги Колев, който каза, че готовност за отчети няма.

"Все пак не се намираме на кръгла маса", заяви той и мнозинството го подкрепи. Масата във ВСС е правоъгълна.

Скандал за довиждане

В четвъртък сутринта пред бТВ Димитър Узунов нарочи колегите си Калин Калпакчиев и Соня Найденова за решението им да не вземат обезщетения след изтичането на мандатите им в съвета. "Човекът на Бойко във ВСС", както Узунов нашумя от аферата "Яневагейт", каза, че Соня Найденова вече е взела по-голямата част от максимума от 20 брутни възнаграждения.

"Тя е получила 98% от обезщетението си, и сега продънва ушите ни, че се отказва. Когато тя беше представляваща, по решение на ВСС, тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека г-жа Найденова се откаже и от тези 35%", каза Узунов.

Той допълни, че Соня Найденова по онова време е "обикаляла Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство". Това накара Найденова да вземе думата за право на отговор по време на заседанието на ВСС.

"До забраната членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участие в комисии, всички, включително и представляващият, получаваха допълнително в размер до 35%. Ако някой твърди, че съм получавала повече, моля да го каже сега и тук пред всички", каза Найденова.

"Аз разполагам с достатъчно правни средства, за да защитя доброто си име", допълни тя.

Заседанието вървеше в този дух, когато Юлиана Колева обяви, че ВСС е номиниран за наградата "Кристални везни на правосъдието" на Европейската комисията. Номинацията на ВСС е заради проекта му заедно с Министерството на образованието, по който съдии и прокурори обучиха хиляди ученици от цялата страна. Общо 12 000 ученици са участвали в обученията през миналата година, а проектът ще продължи още 5 години.

"ВСС не е само скандали, пленумите не са само отношения между отделни негови членове", каза Колева.

Заключителни думи

Преди заседанието на ВСС някои от неговите членове, предимно от малката опозиция, казаха пред медиите какво е било важно за тях от изминалия мандата.

"Цялата поредица от действия против председателя на ВКС Лозан Панов беше изключително некоректна и се дължи на това, че той отказа да изпълнява поръчките, за които беше избран", каза Галя Карагьозова в отговор на въпрос от кое най-много я е срам в края на мандата. Тя допълни, че няма някое конкретно решение на ВСС, което да е особено скандално, а става въпрос за поредица от действия. По думите ѝ този състав на ВСС е имал някои незаконосъобразни решения, проявявал е двойни стандарти при избора на шефове в системата и не е успял да спази някои от собствените си правила.

"Надявам се новият съвет да загърби лошите практики и да продължи напред", каза още Карагьозова. Тя отчете, че нито един друг орган в страната няма подобна публичност при отразяване на работата си, като допълни, че скандалите не са били заради влошени лични отношения, а противопоставяне на принципи и мнения.

Юлиана Колева смята, че този състав на ВСС е свършил повече работа, отколкото е било показано. "За съжаление скандалите изместиха конструктивната работа. Те бяха основно свързани с различни кадрови решения", допълни Колева. По думите ѝ, ако бяха принципни решенията на съвета, нямаше да има скандали.

Незабравка Стоева каза, че има нужда от време, за да си даде личната равносметка:
"Нека мине време и сама да премисля. Може времето да ни осъди – може някое решение сега да изглежда вярно, пък да се окаже, че не е вярно", обясни тя. Стоева е част от мнозинството във ВСС.

Споделяне

Още от България