Трафикът между България и Гърция е възстановен, но гръцките трактори остават на границата

Гръцкото правителство продължава да държи българските власти в неведение, възможностите за компенсации са неясни

Трафикът между България и Гърция е възстановен, но гръцките трактори остават на границата

Граничните пунктове между Гърция и България бяха отворени в неделя следобед за всички видове автомобили. Блокадите и от гръцка, и от българска страна са вдигнати. Протестиращите гръцки фермери обаче все още не са махнали земеделската си техника от границата и според превозвачите не е изключено още в понеделник да се стигне до нови блокади. Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи заяви, че ако гърците отново затворят границите, българските превозвачи също ще предприемат ответни действия.

Решението за вдигането на контраблокадата от българска страна бе обявено от транспортния министър Ивайло Московски на пресконференция в Бургас и от Инициативния комитет на българските международни шофьори и представителите на браншовите организации, които се съвещаваха на граничен пункт "Кулата".

Като причини стачниците посочиха продължителния престой на хората и товарите, което е довело до изчерпване на търпението сред превозвачите и липсата на комуникация с гръцките институции. Според тях най-важната причина е да не допуснат двойната блокада на границата да бъде използвана в утрешните преговори на гръцките фермери с премиера им Алексис Ципрас, от което нашите превозвачи биха се почувствали употребени.

Протестиращите срещу правителството си гръцки фермери започнаха да блокират границата преди около месец, а преди шест дни български превозвачи отговориха с контрамерки, от които сега се отказват.

"Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата – хората бедстват жестоко. На първо място трябва да бъдем човеци, за да не допускаме да има припаднали и линейки. Те са там постоянно! Това трябва да приключи! Освен наши превозвачи има и чужди и те са около 50 процента. Всички те търпят огромни загуби", заяви транспортният министър, който само преди дни категорично подкрепи контраблокадата на българските превозвачи.

Възможностите за компенсации – чрез ЕК или чрез гръцките съдилища

"Нашата страна в момента проучва възможностите за компенсации. Единият вариант е Европейската комисия да реши въпроса, а другият - чрез гръцки съдилища”, каза Московски, според когото загубите за българския бизнес от блокадите на границата с Гърция ще са десетки милиони евро.


"Към ден днешен официалните власти на Гърция твърдят, че това е незаконен протест, но е извън техния контрол", допълни Московски. А от събота твърденията от гръцка страна са, че вече българските превозвачи създават проблем. Затова с тях е договорен компромисният вариант да вдигнат контраблокадата.

Аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите

Позицията на транспортния министър за вдигане на блокадата от българска страна идва четири дни след заяви, че "твърдо” застава зад протестиращите български превозвачи. "Вие на тяхно място какво бихте направили?” "Твърдо заставам зад тях и подкрепям всички техни действия”, декларира тогава министърът, който нападна гръцката страна с думите, че "подобна гавра с българите" не е виждал. Сега обаче той ги призова да освободят пътя към Гърция.

"Ако някога в изказванията съм си изпуснал нервите по посока гръцка държава - моля да бъда извинен, само че стоя зад всяка моя дума и твърдя, че всичко, което съм казал, е коректно и справедливо! В крайна сметка аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите. Оттук нататък обаче, ако се затвори пак границата от Гърция неконтролируемо, честно ви казвам, не знам кой би могъл да носи отговорност за каквото и да е", каза министър Московски.

След 15 ч. в неделя е премахната блокадата на ГКПП-Ивайловград и Златоград. Възстановено е преминаването на превозни средства и в двете посоки на движение, съобщиха от МВР. По предварителна информация пропускателният режим за ГКПП-Златоград е валиден до 08:00 часа на 22 февруари.

Към 15:40 часа е възстановен пропускателният режим и в двете посоки за всички моторни превозни средства през ГКПП-Кулата-Промахон.

По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата на ГКПП - Капитан Петко войвода.

Към 16:00 часа е свалена и блокадата на ГКПП-Маказа и движението в момента се осъществява нормално. Във вътрешността на южната ни съседка, в посока Комотини, могат да се ползват обходни маршрути.

На този етап остават ограниченията за преминаване на МПС през ГКПП-Илинден.

Вдигаме блокадата заради бедстващи наши шофьори и съграждани

"Блокадата ще бъде вдигната по всички пунктове поради факта, че има много бедстващи българи в Гърция - положението е много тежко", заяви пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"Има хиляди наши шофьори и съграждани и ние преценихме, че не бива да ги подлагаме на терор да бедстват. Също така министър Московски днес ни призова да вдигнем блокадата, защото има и много сигнали на правителството за бедстващи българи. Решихме, че това е най-правилният ход и им вдигаме блокадата на всички пунктове с Гърция", каза той.

Движението на ГКПП “Кулата-Промахон“ вече се осъществява в двете посоки, потвърди Бисер Михайлов, областният управител на Благоевград, който информира българските и гръцки гранични власти за взетото от нашите превозвачи решение.

Гръцкото правителство държи българските власти в неведение

По-рано в неделя министър Московски заяви пред БНР, че е получил уверение от гръцкия посланик в България, че понеделник, вторник или най-късно сряда, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с централния стачен комитет на фермерите. Тогава ще се разбере дали правителството ще удовлетвори желанията на протестиращите или блокадата ще продължи.


Той изрази и притеснението си от липсата на по-сериозна намеса от европейските институции, както и недоумението си от факта, че гръцката власт признава незаконността на стачката в този ѝ вид, но въпреки това полицията не прави нищо, за да я прекрати. "Аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите" - така Московски аргументира невъзможността да се справи със ситуацията.

Напрежението по българо-гръцката граница продължава повече от месец, а от шест дни има контраблокада, организирана от българските превозвачи. В събота се проведоха две неуспешни срещи, в едната от които участваха министърът на транспорта Ивайло Московски и посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис. От гръцка страна обаче и при двете срещи присъстваха само гръцки фермери, които не дадоха никакви гаранции за пълното и трайно отваряне на границата.


Исканията на българските превозвачи, блокирани на границата от протеста на гръцките фермери и земеделски производители са две - пълно отваряне на границата и премахване на тракторите, които са заградили пътищата и контролно-пропусквателните пунктове.

Външният министър: Нужен е механизъм на европейско ниво


"Абсолютно недопустимо и скандално е да се затварят така пътища и ние не можем да допуснем това да продължава", коментира и министърът на външните работи Даниел Митов пред БНР. По думите му трябва да се избистри механизъм за реакция на европейско ниво, за да бъде гарантирана свободата на движение по границите в ЕС. Необходим е и механизъм, по който двете държави да ангажират правителствата си да поддържат пътищата отворени, особено европейските коридори. Дипломатическите усилия продължават, каза още Митов.

Адвокат от Петрич е подал жалба в гръцката прокуратурата срещу блокадата

Адвокатът Борис Харизанов от Петрич обяви, че е подал жалба в гръцката прокуратура срещу блокадата по границата. Пред БНР той обясни, че според гръцкото законодателство затварянето на границата е престъпление и той е упълномощил адвокат от Солун, който да го представлява пред гръцките власти.


Жалбата е подадена до прокуратурата в Серес. Харизанов призова българските превозвачи да се обединят, да излъчат свой представител и също да сезират гръцката прокуратура.

Изнудваческата логика на гърците ни прави жертва

На въпрос дали блокадата на българо-гръцката граница ще доведе до влошаване на отношенията между двете държави социологът от "Галъп" Първан Симеонов коментира пред БНР, че не очаква подобно развитие.

Трябва да се търси решение на европейско ниво, но по-неприятното, според Първан Симеонов е, че гърците бъркат гражданската активност с груповия егоизъм. Според Симеонов това е изнудваческа логика, която ни прави жертва. Докато в Гърция не се намери решение на почти перманентната политическа и икономическа криза, в която държавата съществува, България периодично ще се сблъсква с подобни проблеми, прогнозира той.

До трайно и рязко влошаване на отношенията между двете държави обаче едва ли ще се стигне, каза още Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?