Тръгна строежът на тръбата Александруполис-Комотини

Тръгна строежът на тръбата Александруполис-Комотини

Руската компания Стройтрансгаз участва в строежа на отсечката от газопровода на гръцка територия между Александропулис и Комотини в североизточната част на страната. Това оповести гръцкият министър на развитието Димитрис Сиуфас, обявявайки началото на строителните работи на газопровода, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА във вторник.    

Отсечката с дължина 53,4 км е част от магистралния тръбопровод, през който ще се доставя руски газ през Турция, Гърция и Италия за ЕС. Тя е продължение на вече построения участък от газопровода от гръцко-турската граница до северногръцкия град Александруполис с дължина 33,2 км.

Съоръжението е възложено на руската компания Стройтрансгаз и руско-гръцкота дружество Прометей газ в рамките на правителствено споразумение между двете страни за доставки на руски природен газ. Отсечката от газопровода Комотини-Александруполис се изчислява на 20,87 млн. евро и трябва да бъде завършена до март 2007 г.

Стройтрансгаз е участвала в построяването на газопровода от Солун до Кавала, а сега участва и в изграждането на отсечката до Комотини.

След построяването на газопровода Комотини-Александропулос и свързването му с турската газопреносна мрежа по него ще тече синьо гориво от Азербайджан и Иран през Турция, а чрез газопровода Син поток - и от Русия. През Гърция този газ се предвижда да бъде подаван на Италия и други страни от Европа, каза генералният директор на руската компания.      

42 процента от средствата по този проект са от гръцката държавна газова компания /ДЕПА/, а 58 процента - от Европейския фонд за регионално развитие и гръцката програма за държавни инвестиции.

С построяването на газопровода между Турция и Гърция ще бъде създадена още една магистрална артерия за доставка на руски природен газ, а с реализацията на проекта за строежа на газопровода между Гърция и Италия ще бъде завършен енергийният коридор, който ще свързва страните производителки в каспийския регион и Близкия Изток с енергопотребителите в страните от Централна и Западна Европа, каза Сиуфас.

Споделяне

Още от Бизнес