Тръгва разработването на платформа за онлайн обществени поръчки

До две години се очаква у нас да започне провеждането на обществени поръчки по електронен път, което ще пести на администрацията и на бизнеса милиони левове годишно. Това съобщиха в понеделник министърът на електронното правителство Роман Василев и вицепремиерът с ресор икономика Екатерина Захариева. Заедно с останалите министри от икономическия сектор те отчетоха работата си в служебния кабинет преди поемането на длъжностите им от редовното правителство.

За въвеждането на е-поръчките е подписан договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 350 хил. евро, които са от техническата помощ на оперативната програма “Регионално развитие“, каза Захариева. Споразумението трябва да се ратифицира от парламента и очакванията са още следващата седмица експертите от банката да започнат да изготвят анализ и препоръки за реализирането на провеждането на онлайн обществени поръчки. Възможно е всички ведомства да обявяват поръчките си на обща платформа, може да има и отделни платформи за отделните министерства, обсъжда се и междинен вариант, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие. Ще се направи и широко обществено обсъждане на предпочетения вариант за провеждане на онлайн поръчките, както и на начина за избор на изпълнител на платформата.

Захариева даде за пример как само нейното министерство пести годишно 58 хил. лв. от разпечатване на документи, пътувания на служители и други разходи при вече въведените електронни услуги. По думите ѝ милиони левове ще икономиса и държавната и общинска администрация, и фирмите, кандидатстващи в търгове по обществени поръчки.

Роман Василев информира, че от понеделник започва работа и национален туристически електронен регистър, в който всички 264 общини ще вкарат своите хотели и ресторанти. Засега туристическият е-регистър тръгва с 3 хил. обекта от община Пловдив. Министърът отново посочи, че електронното образование трябва да е приоритет на правителството, както и електронното здравеопазване, които обаче се нуждаят от интеграция на базата данни и управлението им.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?