Трайков посъветва богатите българи да не се засягат, че ги мразят

Трайков посъветва богатите българи да не се засягат, че ги мразят

Икономическият министър Трайчо Трайков посъветва богатите българи да не се засягат от това, че хората ги мразят, защото у нас нито една прослойка не е обичана от останалите. Причината за нехаресването се кореняла също така в историческото наследство на българите. Трайков изложи мислите си по време на дискусия "Създаване на богатство: България през следващите 20 години", организирана по повод първия брой на българското издание на сп. "Форбс". Издателите обещаха кръгли маси на икономическа тематика да се провеждат всяка година на тази дата. "Форбс" е най-известен с класациите си, например на най-богатите хора в света, най-влиятелните звезди от шоу бизнеса и т.н.

"Никой не харесва политиците, но също така никой не харесва сервитьорите, защото лъжат с грамажа, нито таксиджиите, защото не връщат рестото, или фолк звездите, защото имат силикон и пеят чалга, или индустриалците, защото не плащат заплати, или синдикалните лидери, защото се грижат само за себе си, или журналистите, защото лъжат", каза Трайков.

По думите му имало известен парадокс в това, че представител на правителството ще говори по темата за създаване на богатство, защото правителствата не създават богатства, а отнемат от тях. "Въпросът е с това, което отнемат, какво могат да направят и каква да е стратегията на отнемането", каза министърът.

Имало два варианта – правителството да отнема възможно най-малко, или повече, но да е изключително успешно в това, което прави, за да създава предпоставки хората, които създават богатство, да продължат да го правят.

"Може би трябва да кажа каква е позицията на нашето правителство. Това, което предпочетохме да правим, е да не взимаме повече. Да се ограничим с това, което вече е прието като ръст и като пропорция", каза Трайков.

С актуализацията на бюджета за 2009 г. правителството на ГЕРБ отблокира милиарди от фискалния резерв за харчене. В бюджета за 2011 г. ГЕРБ заложи повишение на пенсионната вноска, което ще се плати от работодателите и работниците.

Трайков заяви още, че единственият начин, който ще позволи на страната да постигне в известен смисъл революционно, а не еволюционно създаване на богатство, е да се разчита на интелектуалния потенциал на българите.

Това е и основата на икономическата стратегия на правителството, посочи министърът. Като член на правителството обещавам, че ще направя това, което зависи от мен, икономиката на знанието в България да се случи, посочи министърът.

В дискусията министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев заяви, че двете основни патологии на прехода са латентната липса на посока и на приемственост. По думите му характерно е за българите да не се държат нормално и в политически, и в икономически план. Когато си сменяш квартирата, е нормално да смениш тапетите, а ние, когато си сменяме квартирите, събаряме стените и се опитваме да ги зазидаме наново, каза министърът.

Като постижение за България той определи избирането на правилния път - членството в ЕС. По думите му страни като Швейцария, Норвегия, дори и съседна Турция, имат алтернативен

сценарий на членството, докато България няма такъв. Според него успех е и силната прагматизация на очакванията на българите по отношение на политиците. В исканията на народа вече има еволюция, те стават все по-зрели и от емоционални се превръщат в конкретни - като например какви да са данъците, отбеляза министър Дончев.

Споделяне

Още от Бизнес