Тръмп даде импровизирана пресконференция в Розовата градина на Белия дом

Тръмп даде импровизирана пресконференция в Розовата градина на Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рядко дава официални пресконференции, но снощи в последния момент реши да говори с журналисти в Розовата градина на Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

За около 40 минути президентът се изказа за какво ли не - от данъчната политика, през разследването за Русия до Хилари Клинтън. До него стоеше лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, чието безмълвно присъствие имаше за цел да потвърди добрите работни отношения с президента.

Тръмп каза, че според него Хавана е отговорна за поредицата необясними случаи, при които най-малко 22 американски дипломати са пострадали в Куба за няколко месеца. Някои са загубили частично слуха си, други са се оплаквали от световъртеж, умора и когнитивни проблеми. Имало е оплаквания и от американски туристи на острова. "Мисля, че Куба е отговорна. Вярвам, че е така. И това е много необичайна атака, както знаете. Но аз вярвам, че Куба е отговорна".

Съединените щати не са направили официално заключение, че Куба е навредила на американските граждани. Вашингтон обаче заяви, че Хавана има задължението да гарантира сигурността на американския дипломатически персонал, но не го е сторила, отбелязва Ройтерс.

Президентът надълго иронизира Хилари Клинтън, съперничката му в президентските избори миналата година, съобщи Франс прес. Той я помоли да си опита още веднъж късмета, за да му осигури втори мандат. "Надявам се, че Хилари ще се кандидатира. Хилари, моля те, бъди отново кандидат. Хайде!", настоя насмешливо Тръмп пред журналистите.

С по-сериозен тон той каза, че Съединените щати не взимат страна в конфликта между кюрдите и правителството на Ирак за контрол над иракската провинция Киркук. "Не взимаме страна, но не ни харесва, че са в конфликт" , каза Тръмп. "От години имаме много добри отношения с кюрдите, както знаете, и наред с това сме на страната на Ирак, макар че не трябваше никога да ходим там", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?