Тръмп е експерт в развалянето на споразумения, но не постига нови*

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядреното споразумение с Иран, заявявайки, че по този начин ще може да постигне още по-добър договор, който да контролира и иранските балистични ракети, както и влиянието на Техеран в региона. Звучи ли ви познато? Би трябвало. Той говори същото - за по-добри споразумения, когато изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. 
 
Даде същите празни обещания, заявявайки, че ще представи планове за мир в Близкия изток, и за по-добро, по-евтино и по-достъпно здравеопазване. 
 
Засега Тръмп показа, че е експерт в развалянето на споразумения - относително лесна задача за един президент - и че изобщо не му достигат задълбочеността в политиката, стратегическата визия и търпението, необходими за сключването на нови споразумения, се казва в редакционна статия на в. "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА. 
 
Като става дума за опасността от надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изток, няма признаци, че Иран или която и да е друга от основните сили, участващи във все още съществуващото и засега успешно споразумение просто ще последва измисления от Тръмп нов план. 
 
По-вероятно е решението му да позволи на Техеран да поднови ядрената си програма, да влоши отношенията с европейските съюзници, да подкопае доверието в Америка, да създаде условията за евентуална по-голяма война в Близкия изток и да затрудни постигането на споразумение със Северна Корея относно нейната ядрена програма. 
 
С други думи, точно каквото можеше да се очаква от човек, който въпреки серия от банкрути и съдебни дела срещу него има репутацията на майстор на сделките - вероятно заради една книга и телевизионно риалити шоу. 
 
Той продължава да отхвърля споразумения, които според него не е трябвало никога да бъдат сключвани, и нарушени обещания за "по-добра сделка".
 
В същото време Тръмп премина от заплахи за война към дипломация със Северна Корея и се готви да се срещне с нейния лидер Ким Чен-ун, за да го убеди да изостави ядрената си програма и арсенал от 20 до 60 оръжия. 
 
Защо севернокорейците да вярват, че САЩ ще спазят което и да е споразумение, сключено от президента? Залозите с Иран са високи. Със Северна Корея обаче те са още по-високи, подчертава американският всекидневник. 
 
*Заглавието е на Mediapool 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят