Тръмп е приел поканата на Макрон да гостува на националния празник на Франция

Тръмп е приел поканата на Макрон да гостува на националния празник на Франция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата на френския си колега Еманюел Макрон да присъства на традиционния военен парад по случай френския национален празник 14 юли на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Елисейският дворец припомни, че тази година на парада ще се чества 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война.

"По този повод американски войници ще участват в този парад редом с френските", съобщи френското президентство.

"Президентът Тръмп с нетърпение очаква възможността да потвърди силните приятелски връзки между Америка и Франция", се казва в изявление на Белия дом по повод приетата покана.

На срещата в Париж двамата лидери ще подчертаят солидното икономическо партньорство между техните страни, като и партньорството им в борбата срещу тероризма и ще обсъдят много други въпроси от общ интерес, уточнява Белият дом.

Според Елисейския дворец Тръмп няма да придружава Макрон на 14 юли следобед в Ница в Югоизточна Франция. Там Макрон ще отдаде почит на жертвите на атентата, извършен на 14 юли миналата година. Тогава радикализиран мъж премаза с камион 86 души и рани 434 души.

Очаква се Тръмп да бъде придружен по време на визитата си във Франция от съпругата си Мелания.

Междувременно френският президент свика заседание на двете камари на парламента на 3 юли, съобщи председателят на Сената, цитиран от Ройтерс.

Свикването на съвместно заседание на двете камари на парламента, известно като Конгрес, във Версайския дворец е рядка процедура, която е запазена за изменения на конституцията и важни президентски речи, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят