Тръмп е провел едночасов телефонен разговор с президента на Мексико за стената по границата

Американският президент иска 20% мито върху мексиканския внос, за да се финансира строежът

Тръмп е провел едночасов телефонен разговор с президента на Мексико за стената по границата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и мексиканският му колега Енрике Пеня Нието проведоха в петък едночасов телефонен разговор на фона на нарастващо напрежение заради предложението на Тръмп по границата между двете държави да бъде издигната стена.


Двамата трябваше да се срещнат следващата седмица във Вашингтон, но мексиканският президент отмени визитата си, след като Тръмп пристъпи към изпълнение на плановете си да изгради стена по границата между двете държави и да накара Мексико да плати за строежа ѝ.


След отмяната на визитата говорителят на Тръмп заяви, че Белият дом ще се опита да финансира изграждането на съоръжението чрез налагане на мито от 20 на сто върху вноса от Мексико - както и от всички страни, с които САЩ имат търговски дефицит. Белият дом по-късно каза, че митата са само една от възможностите за финансиране на стената.

Въвеждането на мито от 20 процента на мексиканския внос в САЩ ще означава, че стената на границата ще бъде платена от американските потребители, заяви в мексиканското посолство във Вашингтон мексиканският външен министър Луис Видегарай.

Митото за внос на мексикански стоки в САЩ няма да накара Мексико да плати за стената, това ще направят американските потребители, които ще плащат повече за авокадо, перални машини и телевизори, посочи той, цитиран от радио Нотисиас Ем Ве Ес.

Луис Видегарай пристигна във Вашингтон начело на мексиканска делегация, за да подготви визитата на президента Нието, която бе насрочена за 31 януари.

Тръмп продължи критиките си към Мексико и в петък, като каза, че страната "се е възползвала твърде дълго" от САЩ.

"Масивният търговски дефицит & малко помощ на много слабата граница трябва да се променят СЕГА!", написа Тръмп в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?