Тръмп греши, ако смята Китай може да се справи със Северна Корея

Тръмп греши, ако смята Китай може да се справи със Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп греши, ако смята, че Китай може да се справи сам със Северна Корея, предупреждава китайски вестник, цитиран от ДПА.

След поредния севернокорейски тест на балистична ракета в петък Тръмп написа в събота в Туитър, че е "много разочарован от Китай", че не прави нищо по въпроса за севернокорейската ядрена заплаха. "Китай много лесно може да реши проблема", изрази увереност американският президент.

Вестник "Чайна дейли" подчертава в редакционна статия, че "Пекин има всички основания да смята себе си за несправедливо обременен със задача, която очевидно не е по силите му, още повече че работи упорито като посредник за мирно решаване на кризата".

Заплахата от Тръмп да увеличи търговския натиск над Китай заради севернокорейския проблем показва, че САЩ и Китай "се раздалечават още повече, вместо да се сближават", допълва вестникът.

За разлика от президента държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ не обвиняват Китай за севернокорейския проблем, съобщи ДПА. Пред журналисти в Държавния департамент Тилърсън заяви вчера, че САЩ настояват Пхенян да се откаже от ядрената си програма, но не се стремят към смяна на режима или към военни действия срещу изолираната сталинистка държава.

"Опитваме се да кажем на Северна Корея, че не сме техен враг. Ние не сме заплаха за вас, но вие сте неприемлива заплаха за нас", посочи държавният секретар. Той добави, че един ден САЩ ще са готови да преговарят с КНДР, но междувременно ще продължат да оказват по-голям натиск върху режима. Тилърсън призова Китай да използва влиянието си и да вразуми Пхенян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?