Тръмп и Путин са имали и тайна среща в Хамбург

На частния разговор е присъствал само преводачът на руския президент

Тръмп и Путин са имали и тайна среща в Хамбург

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин са имали втора, досега необявявана среща по време на форума на Г-20 в Германия, потвърди Белият дом във вторник. На 7 юли двамата лидери проведоха официална двустранна среща, на която, по думите на Тръмп, Путин отрекъл обвиненията за намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Двамата се срещнаха за пръв път по време на срещата на всички лидери от Г-20 в Хамбург, като събитието бе широко отразено във видеорепортажи на световните медии. След това Тръмп и Путин проведоха официалната двустранна среща, продължила около два часа, в началото на която за кратко присъстваха медии.

Същата вечер двамата президенти са имали и неофициален разговор, за който Белият дом потвърди едва след като разкритието, оповестено от президента на международната консултантска група "Юрейша груп" Иън Бремър, излезе в медиите. Въпросната среща е станала след официалната вечеря на всички лидери на Г-20. Путин е седял до първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Към края на вечерята американският президент станал от мястото си и седнал на свободното място до Путин. Тръмп е бил сам, а Путин е бил с преводач, съобщи "Вашингтон пост".

Американски медии твърдят, че вторият разговор между двамата президенти е продължил около час. Представител на Белия дом обаче заяви, че това бил "кратък разговор в края на вечерята", а не "втора среща", както я представят медиите. "Инсинуациите, че Белият дом се е опитал да "скрие" втора среща са фалшиви, подли и абсурдни", добави той.

По-късно във вторник и Тръмп взе отношение по темата, като написа в Туитър: "Фалшивата новина за тайна вечеря с Путин е "извратена". Всички лидери на Г-20 и техните половинки бяха поканени от канцлера на Германия. Пресата знаеше!"

Няколко минути по-късно президентът добави: "Фалшивите Новини стават все по безчестни! Дори една вечеря, дадена в чест на топ 20-те лидери в Германия е направена да изглежда зловеща."

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър и говорителят на Съвета за национална сигурност Майкъл Антън потвърдиха, че Тръмп и Путин са разговаряли на вечерята, съобщи Асошиейтед прес. Антън не уточни продължителността на разговора, но отбеляза, че той е бил неформален и не трябва да се окачествява като среща.

Бремър разказа, че не всички участници във форума на Г-20 са присъствали на официалната вечеря. "Имало е много празни места", каза той пред агенция Блумърг и допълни: "Доналд Тръмп е станал от масата и седнал до Путин за около час." По думите му разговорът бил "много задушевен и приятелски." "Превеждал е преводачът на Путин. Аз разбрах за това, тъй хората бяха поразени", каза още Бремер.

Той добави, че наоколо не е имало никой, който би могъл да чуе разговора и не е известно какво са си говорили двамата мъже.

Според него това, че Тръмп не е участвал в разговора чрез свой собствен преводач, може да се смята за нарушение на протокола за национална сигурност на САЩ.

Според обясненията на Белия дом, преводачът, който придружавал Тръмп, говорил японски, а не руски и затова Тръмп говорил с Путин чрез руския преводач.

Съвършено ясно е, че най-добрите двустранни отношения на Тръмп в Г-20 са с Путин, коментира Бремър и допълни: "Съюзниците на САЩ бяха изненадани, объркани, обезсърчени. Имате Тръмп в една стая с всички тези съюзници и кой е избраният, с когото той прекарва времето си?!"

Именно поради стъписването на останалите присъстващи, случаят бил разказан на Бремър. Той мълчал няколко дни, очаквайки Белият дом да даде публичност, но това не се случи.

Белият дом мълча до вторник, когато Бремър разкри за неофициалната среща Тръмп-Путин.

"По време на срещата всички лидери обикаляха стаята и говориха свободно един с друг", заяви висш представител от администрацията на Тръмп във вторник вечерта, уточнявайки, че това не било "втора среща, а кратък разговор". "Взаимодействието със световните лидери не само е напълно нормално, но и част от задълженията на президента", заяви Белият дом.

Новината за необявената среща на Тръмп с Путин става на фона на незатихващия скандал около твърденията, че предизборният екип на американския президент е заговорничил с Кремъл в хода на кампанията. Скандалът пламна с нова сила, след като Донлад Тръмп-младши призна миналата седмица, че в разгара на кампанията миналото лято се е срещал с руска адвокатка, за която му е казано, че е свързана с Кремъл и от която разчитал да получи компромат срещу Хилари Клинтън, съперничката на баща му на изборите.

"Никога през живота си не съм не съм виждал отношения между две крупни страни, чиито интереси са толкова несъответстващи, а лидерите им да са си толкова близки. Някак не се връзва", коментира Бремър.

"Тръмп е непоследователен в политиката по отношение на Китай, той е непоследователен и в политиката си за НАТО. По която и да е международна тема той е от двете страни. Това няма смисъл. Фактът, че той е пожелал да направи това (неформалният разговор с Путин-бел.ред.) пред световните лидери, показва, че въобще не го е грижа как е възприемана Америка", коментира още Бремър.

Официалната среща между двамата президенти бе планирана за 30 минути, но продължи над два часа. На борда на "Еър Форс Уан" миналата седмица, Тръмп разказа, че на два пъти е повдигнал пред Путин въпроса за руска намеса в американските президентски избори миналата година, а Путин и двата пъти отрекъл такова нещо. "Аз казах, виж, ние не можем – не можем да имаме – сега, той каза "абсолютно не" два пъти. Какво правиш? Приключваш с юмручен бой с някого? ОК", разясни ситуацията Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят