Тръмп избра военен стратег за съветник по националната сигурност

Ейч Ар Макмастър и Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп избра генерал-лейтенанта от сухопътните войски на САЩ Ейч Ар Макмастър - изтъкнат военен стратег, известен с креативното си мислене - за свой нов съветник по националната сигурност, който ще замени подалия оставка Майкъл Флин.

Изборът на президента още повече засилва влиянието на висши военни в новото правителство. Тръмп, който няма никакъв военен и външнополитически опит, показва сериозно предпочитание към назначаване на генерали на висши длъжности. В дадения случай той се спря на офицер на активна служба за пост, който понякога се използва като противовес на Пентагона. Макмастър, който беше облечен в униформа при обявяването на назначението му, се присъединява към министъра на отбраната Джеймс Матис и министъра на вътрешната сигурност Джон Кели - и двамата генерали от резерва - и става част от вътрешния кръг от съветници на Тръмп по въпросите на националната сигурност.

Белият дом заяви вчера, че Макмастър възнамерява да остане на активна военна служба.

Той ще поеме предизвикателството да оглави Съвета за национална сигурност, чието нагаждане към управлението на Тръмп не мина без проблеми. Президентът даде да се разбере, че не вярва на служители, останали от правителството на Обама, и се оплака от изтичане на информация към репортери. Решението му да включи в главната комисия на съвета своя старши съветник по политическите въпроси също предизвика остри критики. В петък оглавяващият отдела на съвета за Западното полукълбо беше уволнен, след като разкритикува политиката на Тръмп и вътрешния му кръг от съветници.

Тръмп съобщи вчера, че бившият генерал от сухопътните войски Кийт Келог, който временно изпълняваше длъжността на съветник по националната сигурност, сега ще бъде началник на кабинета на Съвета сигурност. Президентът заяви, че ще покани и Джон Болтън, бивш постоянен представител на САЩ в ООН, да работи с тях, но "в някакво друго качество".

Макмастър е смятан за военен, който се занимава с наука и има креативно мислене. Има докторска степен по история от Университета на Северна Каролина и активно е участвал в изготвянето на стратегия за бъдещето на кадровия състав на сухопътните войски и подготовката му за участие във война. Той е директор на Центъра на сухопътните войски за оперативна съвместимост, нещо като военен аналитичен център във Форт Юстис, щата Вирджиния.

Извън сухопътните войски Макмастър е най-известен с книгата си от 1997 г. "Неизпълнение на дълга" (Dereliction of Duty) - изключително остро обвинение за грешките на американското правителство при воденето на Войната във Виетнам и анализ на "лъжите, довели до Виетнам", както се изразява той. Книгата му създава репутацията на човек, готов да казва истината на властта.

Макмастър командва бойни части и през двете американски войни в Ирак - през 1991 г., когато участва в легендарната танкова битка, известна като "Битката за зона 73 по източната координата", и още веднъж през 2005-2006 г., при един от най-кървавите периоди на бунтовническите действия след оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. Отбелязват се заслугите му за използване на иновативни подходи за противодействие на бунтовниците в северния иракски град Тал Афар, докато е бил начело на Трети механизиран кавалерийски полк. По-късно работи като специален съветник на командващия силите на САЩ в Ирак.

Макмастър беше втори избор на Тръмп за заместник на Флин, който е разследван от ФБР заради контактите си с руски представители. Тръмп уволни Флин миналата седмица след разкрития, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс за естеството на разговорите си с руския посланик в САЩ по време на предизборната кампания. Президентът заяви на пресконференция в четвъртък, че е разочарован от показаното от Флин отношение към Пенс, но че не вярва бившият му съветник да е извършил нещо нередно, провеждайки тези разговори.

Първият избор на Тръмп за заместник на Флин беше бившият вицеадмирал Робърт Харуард, който отклони предложението.

Тръмп обяви решението си да назначи Макмастър, седнал между него и Келог в луксозен хол в частната си резиденция Мар а Лаго в Палм Бийч, щата Флорида. Президентът каза, че Пенс е участвал в процеса по номиниране на заместник на Флин, но не даде повече подробности.

Тръмп покани четирима кандидати за поста на лични разговори в Мар а Лаго през уикенда. Единият от тях бе Макмастър, който определи назначението си като "привилегия".

Не е ясно доколко близки са възгледите на Макмастър с тези на Тръмп. По отношение на Русия Макмастър изглежда има доста по-песимистична представа за военно-политическите цели на Москва в Европа.

В свое изказване в Центъра за стратегически и международни изследвания през май 2016 г. Макмастър каза, че Русия е суъмяла да анексира Крим и да се намеси по военен път в Източна Украйна, без да плати цената за това като част от международната общност.

Той заяви, че по-голямата цел на Москва е да "разруши силовия, икономически и политически ред в Европа, установен след края на Студената война, и да го замени с нещо, което да е по-близко до руските интереси".

Макмастър е изучавал начина, по който Русия е планирала и провела кампаниите си в Крим и Украйна, използвайки там похват, наричан от някои "хибридна война" - комбинация от политически, дезинформационни и военни действия.

Сенатор Джон Маккейн, който става все по-отявлен критик на Тръмп, нарече избора на Макмастър "отличен".

"Той е човек с голям интелект, характер и възможности. Знае как да успее", посочи Маккейн. "Високо оценявам това решение на президента Тръмп, както и за останалите номинации за кабинета му по национална сигурност."

Постът съветник по националната сигурност не изисква утвърждаване от Сената.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?