Тръмп: Израел и палестинците са готови за мир, но трябват тежки решения

Близкият изток се превръща в изпитание за бизнес-политиката на Тръмп

Тръмп на Стената на плача, сн. ЕПА/БГНЕС
Палестинският президент Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху са готови да положат усилия за постигане на мир, но няма да е лесно да се постигне споразумение, заяви американският президент Доналд Тръмп.
 
Той е на двудневно посещение в Израел и Западния бряг, като във вторник се срещна и с палестинския президент Махмуд Абас във Витлеем.
 
"Палестинците са готови за постигане на мир. След срещата с добрия ми приятел Бенямин също мога да ви кажа, че той иска мир. Постигането на мир обаче няма да е лесно. Всички знаем това. И двете страни ще са изправени пред тежки решения. Но с решителност, компромиси и вярата, че мирът е възможен, израелците и палестинците могат да сключат споразумение", каза Тръмп в реч в Музея на Израел в Ерусалим.
 
Той каза, че трябва да се изгради коалиция от партньори, които споделят целта за смазване на екстремизма.
 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна изрази задоволство, че палестинският президент Махмуд Абас осъди атентата в Манчестър. Нетаняху изрази надежда, че това е предвестник на "истинска промяна". Той редовно обвинява Абас, че подстрекава към насилие.
 
Осъждането на атентата от Абас "може да е първата и решаваща стъпка по пътя към истински мир", каза израелският премиер. Той каза на американския президент, че Израел и палестинците могат да напреднат към траен мир през мандата на Тръмп.
 
Тръмп обеща, че правителството му винаги ще стои редом с Израел и се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрени оръжия.
 
"Лидерите на Иран редовно призовават за унищожение на Израел. Не и при Доналд Джей Тръмп", заяви президентът на САЩ, предизвиквайки аплодисменти със ставане на крака.
 
"Тръмп възроди надеждите за всеобхватен мир"
 
На окупирания Западен бряг американският президент се ангажира да стори всичко, "за да съдейства на израелците и палестинците за сключване на мирно споразумение".
 
"Мирът е избор, който трябва да правим всеки ден, и САЩ са тук, за да помагат в сбъдването на тази мечта", заяви Тръмп, след като разговаря с Абас. 
 
Лидерът на палестинците от своя страна каза, че посещението на Тръмп в Близкия изток  "възроди надеждите да бъде подписан договор за всеобхватен мир между палестинците и израелците". 
 
"Палестина се обявява заедно със САЩ за постигане на мир с Израел", добави Абас.
 
Конфликтът по думите му не се дължи на религиозните различия, а на това, че Израел продължава окупацията (на палестински земи) и строи нови селища там. Абас отбеляза също, че палестинците са готови за сътрудничество в борбата с тероризма. 
 
Бизнес-дипломацията на Тръмп 
 
Посещението на президента на САЩ отваря нова страница в усилията за постигане на мир в Близкия изток и ще е проверка дали умението да се прави бизнес може да се превърне в успех в света на международната дипломация, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 
В понеделник по време на разговорите си с израелските лидери Тръмп даде да се разбере, че смята израелско-палестинското споразумение за неразделна част от новия регионален ред. 
 
Тръмп се постара да демонстрира приятелство с израелския президент Бянмин Нетаняху по време на вечеря, на която присъстваха и съпругите им. Двамата лидери се обръщаха един към друг с "Доналд " и "Биби" (прякора на израелския премиер). 
 
Никой от двамата обаче не огласи публично каквито и да било конкретни стъпки към мирно споразумение. Тръмп не призна официално Ерусалим за столица на Израел, както се надяваха някои израелски представители, нито призова публично Израел да прекрати изграждането на еврейски селища на Западния бряг, както се надяваха палестинците, отбелязва вестникът.
 
Нова стратегия за отблъсване на Иран 
 
В Израел Тръмп призовава за близкоизточна хармония, но се сблъсква със стари подозрения, пише в. "Вашингтон пост". Президентът и израелският премиер Нетаняху очертаха вчера в едри щрихи новата архитектура в Близкия изток, като обявиха общата цел на САЩ, Израел и арабски страни като Саудитска Арабия за обуздаване на иранската агресивност и унищожаване на ислямския тероризъм.
 
Тръмп, който пристигна от саудитската столица, предрече, че "сега могат да се случат много, много неща, които никога не са били възможни преди", но прибързаното обещание е поредно свидетелство за характерния му при договарянето на сделки подход: набелязват се дръзки цели, но вместо да начертае подробна пътна карта, Тръмп разчита на своите, както той смята, умения за преговаряне и лична убедителност за евентуалното им постигане. 
 
В този случай ще са нужни години, за да стане ясно дали личните му отношения са достатъчни, за да се преодолеят десетилетия на подозрения и конкуриращи се амбиции и цели в района, посочва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 
Президентът Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че агресивността на Иран е обединила израелци и араби и е довела до по-голямо сближаване в Близкия изток от всякога, но топлият прием, оказан на американския президент в района, прикрива рискове, саботирали начинанията на предшествениците му в течение на десетилетия, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".
 
Неконвенционална мирна сделка
 
Тръмп пристигна в Израел, събуждайки надежди за неконвенционална мирна сделка, пише в. "Лос Анджелис таймс". В последните години "мир" стана нещо като мръсна дума в израелската политика. 
 
След поредица безплодни усилия за договаряне на споразумение между израелци и палестинци, редуващи се с ожесточени сблъсъци, цялото понятие "мир" започна да изглежда на много израелци наивно - идея, чието време е дошло и е отминало. 
 
Дори миролюбивата Партия на труда, която спечели значителна обществена подкрепа за мирни инициативи в началото на 90-те години на миналия век, престана да използва думата в политически кампании напоследък, предпочитайки да говори за "дипломатически споразумения" и набелязана цел за "отделяне" от палестинците. 
 
Посещението на президента Тръмп в Близкия изток обаче, изглежда предизвиква преоценка в Израел - както сред обществеността, така и у някои израелски лидери, които виждат в създаването от Тръмп на нов съюз срещу Иран възможен пробив за уреждане на редица исторически спорове, подчертава всекидневникът.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят