Тръмп може и да оттегли номинацията си за съдия във Върховния съд

Скандалът около Брет Кавано се разраства, трета жена го обвини в сексуален тормоз

Брет Кавано и президентът Тръмп зад него

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да размисли за Брет Кавано и да оттгели номинацията му за върховния съд въз основа на предстоящото изслушване на жена, обвинила го в непристойни действия от сексуален характер, предаде Ройтерс.

Кристин Блейзи Форд, която обвини Кавано в сексуално посегателство, датиращо от 1982 г., се очаква да бъде изслушана в четвъртък в Сената на САЩ.

"Винаги мога да бъда убеден", каза Тръмп пред репортери в Ню Йорк. "Ще бъде интересно да чуя какво има да каже тя", добави президентът на САЩ.

Самата Форд заяви в писмени показания, които бяха разпространени снощи, че според нея е било неин граждански дълг да се яви на изслушването в Сената. Тя посочва, че подбудите ѝ да постъпи така са били да предостави факти, които сенаторите "да могат да вземат под сериозно внимание", преди да гласуват номинацията на президента Тръмп за запълване на свободното място във върховния съд.

Освен Форд днес ще бъде изслушан от Сената и самият Кавано.

Във вторник в телефонен разговор с представители на комисията Кавано отхвърлил обвинението.

Скандалът се разраства

Развиващият се скандал около номинацията на Брет Кавано и отправените срещу него обвинения в сексуални похождения в младежките му години обраства едва ли не всеки ден с нови обвинения от потърпевши жени.

Комисията по правосъдие на Сената разглежда най-малко още едно обвинение в непристойни действия срещу Кавано, съобщи телевизия Ен Би Си. Според анонимен жалбоподател, изпратил писмо до сенатора от републиканците Кори Гарднър, през 1998 г. в нетрезво състояние Кавано извършил физическо посегателство срещу жена в района на Вашингтон. Ен Би Си се позовава на самото писмо, както и на запознати.

Вече трета бивша негова университетска колежка се присъедини към обвинителките. "Вашингтон пост" в обширен репортаж прави портрет на 55-годишната Джули Суетник, като съобщава, че тя е опитен уебдизайнер и заради характера на работата си нееднократно е получавала лицензи за надеждност от службите за сигурност. Така вестникът явно се опитва да покаже, че нейните твърдения, че е присъствала на студентска секс оргия с участието на младия Кавано и че самата била изнасилена при едно подобно секс парти, заслужават доверие.

Часове преди свидетелските показания на Кристин Блейзи Форд с най-големи подробности се описва подготовката за предстоящата драма. Вестникът съобщава, че тя има подготвено встъпително слово и дори излага резюме от него. Веднага след това щял да получи думата за отговор и самият Кавано, който също имал подготвено встъпление. В друг обширен материал се правят предположения какво може да се очаква и как може да приключи хаотичната вече сага.

В навечерието на показанията "Вашингтон пост" отбелязва, че президентът Доналд Тръмп, който номинира консервативния юрист за един от 9-те върховни съдии на САЩ, е потвърдил подкрепата си за него. След този драматичен развой и появяващите се нови и нови обвинения срещу Кавано, обаче, той е внесъл и елемент на несигурност, като е казал, че след като изслуша обвинителките, "може да бъде убеден" да им повярва и дори да изтегли кандидатурата му, "ако реша, че е виновен".

В същото време вестникът, който е открит противник на Тръмп, пише, че президентът по твърде настъпателен начин се опитва да хвърли съмнение върху достоверността на твърденията на трите обвинителки на Кавано, като прави и твърде разширително тълкувание, колко опасни са такива жени за мъжете на властови позиции. Намеква се, че така те просто си отмъщават или им се плаща, за да натопят такива мъже, включително и самия Тръмп, който също е обект на няколко такива обвинения.

"Ню Йорк таймс" съобщава какви съвети дал самият Тръмп на Кавано, подготвящ се за "очната ставка" с обвинителката и за разпъващите въпроси на сенаторите. Съветите на Тръмп: Бъди по-агресивен, не скривай гнева си, отвръщай по-силно на ударите. Вестникът твърди също, че републиканците и демократите в Сената щели да имат различен подход в отношението си към днешното изслушване: първите щели да го третират само като юридическа процедура, а вторите - като интервю за назначение на работа.

В редакционна статия вестникът обръща внимание на появяващите се противоречия в твърденията на самия Кавано, след като е станал обект на растящ брой обвинения от жени за младежките си похождения. Отначало той е твърдял, че никога не се е отнасял унизително към жените, че е бил църковен хорист като момче, фокусирал вниманието си единствено към учението, спорта и църквата и дори е останал девствен през всичките си колежански години "и дори много след това".

На фона на сегашните обвинения обаче този тип защита е станал рискован и при последните слушания в Сената той вече допуснал, че не е бил "перфектен" през училищните си години, че понякога си е пийвал повечко "при случай" и че може да е казвал и правил някои неща, които сега биха го карали да се чувства неудобно.

Предвид този развой на събитията около номинацията "Ню Йорк таймс" призовава да се спре с партийната партизанщина (и от двете страни) по въпроса, да се прекрати припряността за потвърждение на номинацията (към която явно се стреми президентът Тръмп) и за провеждане на честно и щателно разследване на кандидата.

Защо републиканците са толкова настоятелни

А лондонският "Гардиън" в редакционен коментар стига до извода, че при това усложняване на кандидатурата на Кавано, в интерес на републиканците би било досега да са го оттеглили. И директно задава въпроса, защо републиканците така упорито продължават абсурдната драма с всичките ѝ нелицеприятни подробности и перипетии. Според вестника това говори не само за тяхната конкретна тактика, но и за по-дългосрочната стратегия на консервативното движение в САЩ изобщо.

За много американци от десницата място на 9-членната скамейка на Върховния съд е твърде ценно, за да се откажат от него. Ако успеят да прокарат Кавано, той може да остане на тази позиция пожизнено - в продължение на следващите около 40 г., и да решава въпроси на живот и смърт - абортите, гражданските права, и особено важно - съдбата на самия Тръмп, включително обема на президентските пълномощия и дали срещу действащ президент може да бъде повдигнато криминално обвинение, ако нещата стигнат дотам.

Предвид перспективата републиканците да загубят предстоящите междинни избори за Конгреса, а с това и мнозинството си там, десницата в САЩ е готова да рискува с кандидатурата на Кавано и да изпревари резултатите от ноемврийския вот. Защото ако мястото във Върховния съд не бъде запълнено сега, след ноември демократите сигурно ще наложат своя, либерална кандидатура, заключава "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят