Тръмп назначи бившия губернатор на Юта Джон Хънтсман за посланик в Русия

Джон Хънтсман

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, опитен дипломат и бивш губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, съобщи Ройтерс.

57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама.

 

През 1992 г., на 32-годишна възраст, той оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Сингапур, ставайки най-младия американски посланик през последните сто години.

 

Хънтсман е работил в правителствата на петима американски президенти, а през 2012 г. беше кандидат за президентската номинация на републиканците.

"Губернаторът Джон Хънтсман имаше забележителна кариера като политик, дипломат и бизнесмен" заяви Белият дом в комюнике, подчертавайки, че той в момента заема функциите на президент на Атлантическия съвет на САЩ и на Фондацията Хънтсман за борба с рака.

Част от кариерата на 57-годишния Хънтсман е преминала в частния сектор. Той е бил член на управителните съвети на големи компании като Хилтън, Шеврон, Форд Мотор и Катърпилър.

 

Той е женен и баща на седем деца.

През март първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва бяха посрещнати със смесени коментари в руската столица, отбелязва Ройтерс.

 

Един политик заяви, че той "не е гълъб", а Кремъл посочи, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия.

 

Тогава депутатът Алексей Пушков каза, че Тръмп се обкръжава с хора, които не желаят отношенията с Русия да се подобрят и двете държави да работят заедно срещу "Ислямска държава", като "затрудняват търсенето на допирни точки".

Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят