Тръмп назначи бившия губернатор на Юта Джон Хънтсман за посланик в Русия

Джон Хънтсман

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, опитен дипломат и бивш губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, съобщи Ройтерс.

57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама.

 

През 1992 г., на 32-годишна възраст, той оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Сингапур, ставайки най-младия американски посланик през последните сто години.

 

Хънтсман е работил в правителствата на петима американски президенти, а през 2012 г. беше кандидат за президентската номинация на републиканците.

"Губернаторът Джон Хънтсман имаше забележителна кариера като политик, дипломат и бизнесмен" заяви Белият дом в комюнике, подчертавайки, че той в момента заема функциите на президент на Атлантическия съвет на САЩ и на Фондацията Хънтсман за борба с рака.

Част от кариерата на 57-годишния Хънтсман е преминала в частния сектор. Той е бил член на управителните съвети на големи компании като Хилтън, Шеврон, Форд Мотор и Катърпилър.

 

Той е женен и баща на седем деца.

През март първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва бяха посрещнати със смесени коментари в руската столица, отбелязва Ройтерс.

 

Един политик заяви, че той "не е гълъб", а Кремъл посочи, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия.

 

Тогава депутатът Алексей Пушков каза, че Тръмп се обкръжава с хора, които не желаят отношенията с Русия да се подобрят и двете държави да работят заедно срещу "Ислямска държава", като "затрудняват търсенето на допирни точки".

Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?