Тръмп обеща да защитава правата на притежателите на огнестрелно оръжие

Тръмп обеща да защитава правата на притежателите на огнестрелно оръжие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера пред членове на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), че правата им са "под обсада", но той ще ги отстоява, докато е президент, съобщиха световните агенции.

На конференция на асоциацията в Далас, щата Тексас, Тръмп отново призова в училищата да има въоръжен персонал като средство за възпиране на стрелби, подобни на тази в Паркленд, Флорида, през февруари, когато бяха убити 17 души.

Стрелбата накара учениците да организират демонстрации в подкрепа на закони за обуздаване на насилието с огнестрелно оръжие. Много от тях критикуваха лобистките усилия на Националната асоциация срещу създаването на законодателство за оръжеен контрол, критикуваха и политиците, които приемат пари от нея.

Малко след трагедията в Паркленд Тръмп каза, че на учители, които искат да бъдат обучени да боравят с огнестрелно оръжие, трябва да се разреши да носят скрито оръжие в класните стани - идея, подкрепена от асоциацията на притежателите на огнестрелно оръжие.

В Далас президентът припомни атентатите в Париж през 2015 г., когато бяха убити 130 души. Тръмп подчерта, че те са извършени от малка група въоръжени терористи, в града с най-строгите закони за огнестрелното оръжие в света.

Ако служител на атакуваните, ресторантите или театъра или някой клиент имаше оръжие, терористите щяха да избягат или да бъдат застреляни и всичко щеше да е съвсем различно, каза той, цитиран от Франс прес.

Тръмп заяви пред членовете на асоциацията, че ще разчита на тях да гласуват за републиканците на междинните избори през ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят