Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел"

Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел"

Германският седмичник "Шпигел" разпали спорове в Германия и в чужбина в събота с илюстрация на корицата, на която Доналд Тръмп обезглавява Статуята на свободата, съобщи Ройтерс. Илюстрацията е карикатура, на която е изобразен Тръмп с окървавен нож в едната ръка и с главата на статуята, от която капе кръв, в другата. До Тръмп има надпис: "Америка на първо място".

Художникът на корицата - Едел Родригес, кубинец, избягал в Съединените щати като политически имигрант през 1980 г., заяви пред в. "Вашингтон пост": "Това е обезглавяване на демокрацията, обезглавяване на свещен символ".

Корицата разпали спорове в Туитър, в германски и международни медии. Александер Граф Ламбсдорф, член на германската Свободна демократическа партия и заместник-председател на Европейския парламент, нарече илюстрацията безвкусна.

"Шпигел" излезе с тази корица след поредица нападки на Тръмп и приближените му срещу политиката на Германия, които бързо влошиха отношенията между Германия и САЩ. Ройтерс напомня, че канцлерът Ангела Меркел беше ценен съюзник на американския президент Барак Обама, който я нарече "изключителен партньор".

Миналия месец Тръмп каза, че Меркел е направила катастрофална грешка с политиката на отворени врати за мигрантите. Тази седмица негов съветник по търговските въпроси каза, че Германия използва силно обезцененото евро, за да печели предимства над Съединените щати и европейските ѝ партньори. В посолството на САЩ в Берлин не бе открит никой за коментар на корицата на "Шпигел", добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят