Тръмп обяви след срещата си с Мей, че е рано за вдигане на санкциите срещу Русия

Двамата потвърдиха "най-специалните" отношения между страните им

Тръмп обяви след срещата си с Мей, че е рано за вдигане на санкциите срещу Русия

Противно на заявките му да подобри отношенията между Вашингтон и Москва американският президент Доналд Тръмп обяви, че е рано да се говори за вдигане на санкциите, наложени от Запада на Русия, заради анексирането на Крим.

Коментарът му бе в отговор на журналистически въпрос по време на брифинга след срещата му с британския премиер Тереза Мей, която стана първият държавен лидер, който гостува в Белия дом след встъпването в длъжност на новия държавен глава на САЩ.

Тя зае още по-твърда позиция по въпроса със санкциите срещу Русия, заявявайки, че те трябва да останат в сила докато Москва не изпълни всичките си ангажименти, поети с подписването на Минските споразумения. Мей обяви още, че по време на разговора ѝ с Тръмп, той я е уверил 100-процентовата си подкрепа за НАТО, която преди време нарече "остаряла".

Тръмп заяви след срещата, че имайки предвид опита си като бизнесмен, работата с Европа е "много, много трудна" и "много лошо преживяване", докато с Великобритания нещата вървят много по-гладко. Затова по думите му излизането на Великобритания от ЕС ще бъде нещо "фантастично" за Обединеното кралство, предаде БТА.

По думите на Мей пък двамата с Тръмп имат политически подход, при който поставят на първо място интересите на обикновените трудови хора.

Американският президент обеща да подкрепя отношенията между САЩ и Великобритания, които определи като "най-специалните". Посочи и, че "специалните отношения между нашите страни бяха една от големите движещи сили в историята за постигане на справедливост и мир".

В кратка пресконференция двамата лидери поеха ангажимент за засилване на връзките между Вашингтон и Лондон, но останаха уклончиви по отношение на въпроса кога ще бъде сключено и как ще изглежда бъдещото им търговско споразумение, отбеляза Франс прес.

"Мисля, че ще се разбираме много добре. Често успявам да узная много бързо дали ще се разбирам добре с някого", каза Тръмп в своя дебют на дипломатическата сцена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят